Търговецът на дрехи Стоян Рашков от ромската махала в Кюстендил от 22 години лично прави баклава за Банго Васил

Filed under: Кюстендил |

Съпругата Стефка: В сармите трябва да има повече ориз, за да имаме пари

Digimax A50 / KENOX Q2 Digimax A50 / KENOX Q2

37-годишният търговец на дрехи Стоян Рашков от ромския квартал „Изток“ сам приготви баклавата за Банго Васил, или ромската Нова година, хвалят го в махалата. Тънкостите в направата на кулинарното изкушение той усвоил преди 22 години, когато взел за жена Стефка. „Така се случи, че аз приготвях другите ястия, а той, за да ми помогне, се захвана за баклавата. Казвах му как да сложи, колко да се пече и така вече всеки път на 14 януари“, споделя домакинята. Още от предната вечер тя направила сармите, като задължително е да са с пастърма. „Аз правя само няколко с пастърма, защото децата ми не ги обичат. Колкото за адет. Другите ги правя с кайма. Поверието е колкото повече ориз има, толкова повече пари ще има през новата година. Правя и пиле, защото Банго Васил казва на трапезата да има птиче месо. То задължително е със зеле”, казва Стефка, която продава кюфтетата и кебапчета в махалата. В къщата на семейство Рашкови на ул. „Чайка“ най-възрастната е баба Надка, която е полазник и трябва да поръси с вода. „Никой друг няма право да влиза, преди баба Надка да е пръснала с вода къщата и магазина на семейството. След Нова година отиваме на гробищата да отдадем почит на мъртвите, а вечерта ходим при по-възрастните да им искаме прошка и да им целувам ръка“, казва общественикът Стефан Лазаров. „Важно е след полазника да влезе работлив човек, енергичен, да не е мръщав. И основното да е здрав“, добавя Стефан Лазаров.

Digimax A50 / KENOX Q2 Digimax A50 / KENOX Q2

Задължително е на тази дата всички гости да се събуят пред къщата и да оставят железни пари на сурвакарчетата в дома. 3-годишният Методи – внук на Стефка, беше най-малкият сурвакар и обиколи гостите, като ги сурвака за здраве и берекет. „Не се срамувай, баща ти е музикант в оркестър „Ексел” и ти трябва да си като него“, окуражаваха го гостите.

Иначе голяма група кукери обиколиха всяка улица. Местните им даваха пари и лакомства. „Аз съм кукер от 10 години, добре че е сдружение ЛАРГО да се погрижат за костюмите, иначе ние не можем да си го позволим. Събраните пари от Сурва после ги делим по равно на всички“, казва младият кукер Андрей. „Безспорно най-весело бе на най-дългата улица „Банска“ в махалата, а иначе млади и стари окупираха заведенията.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Всички знаем кой е Банго Васил. Той е спасил ромските деца от турците, да не ходят еничари“, казва Методи Рашков.

Снимки:

1-Малкият Методи сурвака вуйчо си, също Методи.

2-Кукерът Андрей (на сн. вдясно)

3-Тържеството на ул. „Банска”

4- Стоян е майстор на баклавата от 22 години.

5- Баба Надка е най-възрастната.

Spread the love