Тютюнджиите в Дебрен кършат ръце в безизходица, Айше Чаушева: Хем фирмите ни цакат с ниски цени, хем осигуровките на земеделците върху доход от 480 лв. станаха двойно по-високи

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

Мустафа Левиров: Ако има гарантирани 8 лв. за кг, всеки ще си направи сметката, сега работим за нищо

12-07-01 Айше Чаушева

Тютюнопроизводителите от гърменското село Дебрен изпаднаха в безизходица. Ниската изкупна цена на продукцията изправи местните хора на прага на бедността. Мрачните прогнози са, че догодина хората, занимаващи се с тютюнопроизводство, ще намалеят наполовина. В село Дебрен изкупната кампания е в разгара си. Хората, дошли да предадат продукцията си обаче, са разочаровани от ниската цена, която им предлагат фирмите изкупвачи. Докато миналата година килограм тютюн струваше 6 лева, през тази цената е наполовина.

12-07-01 Мустафа Левиров

Основната причина, която посочват изкупвачите, е лошото качество на продукцията. Производителите настояват за гарантирана минимална цена за труда им.

„Трябва да има примерно 8 лв., 7 лв. Да има една минимална гарантирана цена, за да може хората да си направят сметка дали да го работят, дали да не го работят”, коментира Мустафа Левиров. Други обаче смятат, че прекупвачите ще измислят нови трикове, за да купуват евтино.

Освен от ниската изкупна цена земеделците са притеснени и от решението за по-високи осигуровки, които трябва да плащат земеделските производители от тази година върху доход от 480 лева, двойно повече в сравнение с миналата година.

„Ние нямаме пари да си изкараме годината, те са го вдигнали още… Това е срам за държавата” – каза Айше Чаушева.

До дни тютюнопроизводителите трябва да започнат подготовката за следващата реколта – да закупят семена и да организират сеитбата. А все още не са пласирали тазгодишната в очакване на по-добри цени.

Ще се развали, ще мухляса, това е стока, която се поддържа трудно, коментират тютюнопроизводителите. Голяма част от тях са засели повече тютюн от предварително договореното с надеждата за по-голяма печалба. Сега обаче при тези цени със сигурност ще са на загуба.

 

Снимките

1 Айше Чаушева

2 Мустафа Левиров

 

 

Spread the love