Дядо поп благослови Цветан Цветанов на Сурва в Радомир, яде  от най-пухкавата погача в кулинарния конкурс, награди с плакет групата от Непразненци в Брезник

Filed under: Актуално от днес,Перник,Радомир |

 Зам.-председателят на ГЕРБ: Правителството на Борисов успя да договори 6 млрд. лв. за България, те ще стигнат до гражданите чрез изграждането на нова инфраструктура

Кметовете Иван Иванов, Пламен Алексиев и Васил Узунов придружиха госта на кукерските дефилета, с тях бяха губернаторката Соколова и депутатката д-р Церовска

 

13-08-01 0614_n 13-08-01 8943_n

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов гостува на сурвакарите от Радомир и Брезник. „Настоящото правителство успя в рамките на 3 месеца да върне доверието на Европа и да възстанови финансирането по оперативните програми от стария програмен период.

13-08-01 9917_n 13-08-01 24239_n 13-08-01 718882_n

Само през декември месец 2014 г. имаме около 1 милиард лева, които са отпуснати по програмите, спрени по време на управлението на правителството на Орешарски. Правителството на Бойко Борисов успя да договори и по новия финансово-програмен период 6 милиарда лева за България. Те ще стигнат до българските граждани чрез изграждането на нова инфраструктура и всички секторни политики“, заяви Цветанов по време на посещението си в Радомир. Той коментира изказването на Лютви Местан за избори напролет като популистко и произлизащо от желанието на някои политически сили да се върнат в управлението на страната. Според Цветанов днес България повече от всякога има нужда от стабилно правителство. „В момента по-съществено е да фокусираме вниманието си върху местната власт, защото изборите са само след 8 месеца.

13-08-01 брезник 601_n

Изключително важно е да има силна местна власт, която ако работи в партньорство със силна изпълнителна власт, може да се случат много неща за благото на България“, изтъкна Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че правителството на Борисов се ползва с необходимата легитимност и доверие на Европа, САЩ и всички останали държави в света.

13-08-01 брезник 13-08-01 радомир 791_n 13-08 -01 3525_n

„Посещението на Джон Кери в България даде ясни сигнали за доверието в управляващите и за това, че страната ни е прогнозируем партньор. България се намира на изключително важно геостратегиеско място. Събитията в Сирия, Ирак и Близкия изток ни задължават да фокусираме вниманието си върху сигурността в региона, тъй като ние сме и външна граница на ЕС. Имаме вече разговори с нашите европейски и америкнски партньори и ще се възползваме от най-добрите практики и най-доброто законодателство и при един задълбочен анализ ще можем да предложим в пленарна зала промени, които да оптимизират нашия наказателен кодекс и ще помогнат за ефективна борба с тероризма“, каза още Цветанов.
Зам.-председателят на ГЕРБ разгледа и организирания от община Радомир кулинарен конкурс, включващ традиционни за района ястия. Той беше придружен от областния управител на Перник Ирена Соколова, народния представител и областен координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска, кмета на Радомир Пламен Алексиев, кмета на Перник инж. Иван Иванов, членове на областното и общинските ръководства на местната структура, общински съветници, членове и симпатизанти на партията. Кулминацията на тържеството беше дефилето на местните сурвакарски групи.
Те впечатлиха всички присъстващи с колоритното си шествие. Цветанов поздрави сурвакарите и им пожела да поддържат жива традицията на Сурва. „Винаги, когато съм в Радомир, усещам топлота и гостоприемство. Това са едни незабравими моменти. Благодаря на всички, че съхраняват традицията и духовността жива и я предават на поколенията“, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.
Цветанов се включи и в празненствата Сурва в Брезник. Той поздрави сурвакарите и връчи плакет и грамота за участие в празненствата на групата от с. Непразненци.
В града дефилираха над 1000 сурвакари от цялата Пернишка област. Официални гости на събитието в Брезник бяха Ирена Соколова, д-р Вяра Церовска, кметът на Перник инж. Иван Иванов и организационният секретар на местната структура Владислав Караилиев. Празникът се проведе под патронажа на кмета на Брезник Васил Узунов. В тазгодишния преглед в Брезник участваха 19 групи от общината и шест гостуващи групи от региона. Наред с местните пазители на традицията в дефилето се включиха и сурвакарските групи от ковачевските села Калище, Косача и Лобош, от пернишките Мещица и Селищен дол и групата от радомирското село Стефаново. С по две групи – възрастни и деца, участваха брезнишките села Кошарево, Садовик, Сопица, Ноевци и Велковци. Със своя сурвакарска група се представи и местното СОУ „Васил Левски”.
Брезнишкият фестивал няма конкурсен характер. Всички групи, които участваха в него, бяха отличени с грамоти, предметни и парични награди. Награди от по 50 лева имаше за най-възрастния и за най-малкия участник.

Spread the love