Кметът на Сапарево Иван Базиргянов: Тук живеят най-вярващите хора в Бог, нямаме производство, затова бъдещето ни е в туризма

Filed under: Сапарева баня |

Селото се гордее с 2 черкви, 4 параклиса и уникален 14-километров поливен канал на 150 години, който още работи

Село Сапарево се намира в община Сапарева баня, в Рила, обградено от параклиси и църкви. Населението там е 1495 души и е под управлението на община Сапарева баня. Кметството в селото е разработило проект за екопътека, която има перспективата да стане туристическа атракция в района. Природата е дала от всичко по много на селцето, вероятно защото хората умеят да ценят и пазят завещаното от дедите си културно-историческо наследство. За китното рилско селце kmeta.bg разговаря с кмета Иван Базиргянов.

14-13-01  212

– Господин Базиргянов, как живят хората в село Сапарево, има ли работа?

-В селото няма производство, хората се занимават със земеделие и животновъдство. Местните тук са се насочили активно да развиват туризъм. Транспортът до общинския център Сапарева баня, който е на 3 км, е добре уреден и местните постоянно пътуват.

– Казвате, че хората се насочват към туризма, кое ще привлече посетители и гости?
– Ние имаме най-хубавата църква – „Успение на Пресвета Богородица“. Тя е умалено копие на църквата в Рилския манастир. Църквата е изградена по инициатива на Алексо Грахльов, който бил най-бедният човек в селото. Той имал сън, явила му се Богородица и му заръчала да издигне църква. Това му подсказало къде да копае, за да намери пари за строежа. Църквата е най-голямата в общината и е изключително красива. Гордеем се и с църквата „Свети Никола“. В нея има уникални стенописи. Средновековният храм се намира в старото селско гробище на Сапарево. След пожар през 1952 г. в навечерието на храмовия празник от нея е оцеляла само източната стена и апсидата. Запазените части от сградата и стенопис показват, че гробищната църква в Сапарево принадлежи към прочутите църкви от Западна България. Предполага се, че „Свети Никола“ е строена от цар Иван Александър през 14. век и е паметник от национално значение. В Сапарево ни наричат Малкия Йерусалим!

14-13-01 2 211

– Заради двете църкви ли?
– Имаме и 4 параклиса. Селото е уникално, защото е заобиколено от всички страни с параклиси – параклис „Св. св. Петър и Павел“, „Свети Георги“, „Света Троица“ и „Свети Илия“, който е в близост до манастира „Св. Архангел Михаил“ – от другата страна на потока. Именно затова наричат Сапарево Малкия Йерусалим. Параклисите са перфектно поддържани и туристите могат да ги посещават по всяко време на денонощието.

– При вас има ли минерална вода?
– Не, тя е в Сапарева баня, но по време на османското владичество горещата вода се появила първо в близост до с. Сапарево, до параклиса „Св. Петър“, но заради появата на турски войски в Сапарева баня местните хора запушили извора с минералната вода от страх от нашествие. Впоследствие минералната вода изригнала в Сапарева баня.

14-13-01 215

– Работите ли по някакъв туристически проект?
– Да. Правим екопътека – „По пътя на светците“. В маршрута влизат двата параклиса, които са на 5 км, „Архангел Михаил“ и „Света Троица“, а в гората на Рила планина туристите ще могат да почиват с пикник или барбекю. До лятото екопътеката ще е готова, тя ще е много атрактивна, защото маршрутът й минава между две планини – Рила и Верила.

– А ще има ли преходи с коне?
– Не, това не влиза в проекта. Но местни хора са го предвидили и ако има желаещи, те дават коне за разходка в планината, а вероятно и преходи ще организират.

14-13-01  222

– Явно на туризма ще разчитате?
– Да, туризмът ще е нашето бъдеще. Освен с църквите и параклисите можем да се похвалим и с това, че в Саперево има уникално хидромелиоративното съоръжение. Това е 14-километров поливен канал, построен преди 150 години. И до ден днешен се поддържа, полагаме грижи и то функционира. В района ни няма пълноводни реки и с него си осигуряваме вода. По известната Сапаревска вада се насочват част от водите на Черни Искър към басейна на Струма. Каналът започва от подножието на Рилските езера. А екопътеката излиза на мястото, където съоръжението се влива в реките.

– С какви пари поддържате съоръжението?
– С общински средства. Грижим се за канала, защото е наследство от дедите ни. Природата ни е дала много, а тук няма замърсители. Затова пазим всичко, което имаме, за да го предадем и ние на децата ни.

14-13-01 Иван Базиргянов

– Добре ли съжителствате с роми и малцинства?
– Нямаме, само християни сме. Ние сме най-вярващото населено място, затова ни наричат Малкия Йерусалим.

 

Spread the love