Бъчварова: С вота на недоверие ДПС прави политика за ромите

Filed under: България |

Искането на ДПС за вот на недоверие обвързва правата на един етнос с политиката на правителството и за мен това е по-опасният прецедент, смята вицепремиерът

16-18-01-Bachvarova

Вицепремиерът Румяна Бъчварова категорично заяви, че не се обмисля провеждането на предсрочни избори през есента заедно с местния вот.

„При такава сложна коалиция възможността за предсрочни избори винаги стои, ние много трезво я възприемаме, но към момента мисля, че имаме достатъчно много общо задачи и работа, която трябва да свършим“, уточни Бъчварова в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ.

Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация коментира и исканата оставка на здравния министър Петър Москов и намерението на ДПС да организира събиране на подписи за иницииране на вот на недоверие.

„Вотовете са нормална демократична процедура, всяко правителство трябва да е готово за това“, каза тя. „Това, което ме притеснява в искането е, че то обвързва правата на един етнос с политиката на правителството и за мен това е по-опасният прецедент. Опитът да се реши един проблем се генерализира и се ангажира с него цял етнос. Смятам, че ДПС се опитва да прави политика за ромите и да застава в ролята на техен защитник и това, ако продължи, би било още една разделителна линия в обществото“, посочи Бъчварова. Тя уточни, че „може да не е било достатъчно прецизно изявлението на здравния министър, но той се опита да реши проблем, който съществува от много години“.

„Проектът „Южен поток“ е важен въпрос и формално не е излязъл от дневния ред, защото нямаме официално потвърждение за прекратяването му, освен публични изявления. Затова този проект остана в програмата на правителството, докато се вземе окончателното решение за прекратяването му. Работим много активно по въпроса с изграждането на газовия хъб, но той все още не е решение на правителството, затова той не е включен в програмата на кабинета“, каза още вицепремиерът.

„Към момента имаме 1155 мерки в програма, но имаме възможност в движение това да бъде коригирано. Всички въпроси, свързани с изборното законодателство не са включени в програмата, защото те са в правомощията на парламента“, добави тя.

„Няма решение за провеждане на референдум с местните избори тази година, има общо разбиране, че референдумите трябва да са заедно с редовни избори. Лично аз смятам, че ще е малко трудно да се гласува на референдум заедно с местните избори, но ако има решение за това, няма причина да не го направим“, категорична бе Бъчварова.

 

Кабинетът застана категорично зад Москов и здравната реформа

 

„Правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство. Стоя зад министъра и неговите професионални действия.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на вчерашното правителствено заседание в коментар по повод исканата от ДПС оставка на министър Петър Москов, съобщиха от правителствената информационна служба. В същото време той препоръча на членовете на кабинета да съобразяват изказа си с позициите, които заемат.

Министър-председателят отново подчерта, че лично е гарант за това, че кабинетът никога няма да допусне ксенофобски действия към малцинства или етноси. „В самия кабинет имаме много представители на етносите и за нас те са братя, сестри и няма от какво да се притесняват”, изтъкна премиерът.

 

Снимка:

Румяна Бъчварова

 

 

Spread the love