67-год. самотник Арангел Ранов 25 дни е прикован на легло сред страшна мизерия в дома си в Говедарци, кметът Бойчо Шуманов:  Потресен съм в каква държава живеем

Filed under: Самоков |

Д-р Нестерова от Спешния център реши, че мъжът няма нужда от хоспитализиране, защото имал здраво сърце, човекът обаче гасне

17-01-06   67 годишния  Арангел Ранов от с. Говедарци copy

67-годишният самотник Арангел Ранов от самоковското село Говедарци изпадна в тежко здравословно положение, 25 дни не е излизал от дома си, а помощ отникъде. Самият кметът Бойчо Шуманов направи всичко възможно, което е по силите му, но спешни мерки трябва да вземат здравното министерство, социалното министерство, БЧК. Семейство Мария и Спас Спасови от село Говедарци, съседи на 67-годишния Арангел Ранов, сигнализирали на кмета, че е изпаднал в беда и от 25 дни не излиза от къщата си. Бил в много тежко здравословно състояние. Помолили кмета да вземе спешни мерки. Кметът веднага се отзовал. Спасови и кметът Бойчо Шуманов взели решение да позвънят на тел. 112. На подадения сигнал от кмета към 12 ч. пристигнал екип от Спешен център – Самоков. Арангел Ранов е прегледан от медицинското лице д-р Нестерова. На прегледа са присъствали и кварталният полицай на селото Асен Даганов, и колегата му Чалъков. След прегледа е констатирано, че мъжът е със здраво сърце и здрав бял дроб. От екипа на Спешна помощ заявили пред кмета, че във вътрешно отделение на МБАЛ-Самоков няма свободни легла, а и Ранов нямал нужда да бъде хоспитализиран в МБАЛ-Самоков.

Арангел Ранов живее сам. Никога не е бил семеен, с ниска пенсия от 150 лв. Добри съседи преди две години са взели присърце проблема му, че с години не е получавал никакви доходи, събрали документи, за да го пенсионират. И така на 65 години започва да получава пенсия от 150 лв.

Не си е взел пенсията за месец януари от пощенския клон в Говедарци, защото от 25 дни не може да стане от леглото, не може и хляб да си купи, да приготвя храната си, да се обслужва. Няма печка за отопление, нито дърва. За него няма топла храна, лекарства, внимание. В ледената и отрупана с дрехи и отпадъци стая свети само една крушка. За подобряване на безпомощното състояние няма лъч надежда. Сломен е физически и психически. Той тихо и бързо гасне, чака смъртта си в унизителни условия, както много възрастни хора в българското общество.

„Ако има добри хора, нека да му помогнат. Арангел има брат, но от години са в много лоши отношения“, молят негови съседи.

Репортер на в „Вяра“ заедно с кмета на селото Бойчо Шуманов, придружени от брата на Арангел – Георги, посетиха Арангел.

Още от коридора на къщата те усетиха как се прокрадва студ и невъобразима смрад, а на втория етаж, където е спалното помещение на Ранов, видяха легло със стенещ от болки мъж. Минусова температура на стаята, а той покрит с една завивка, видимо с бледа кожа и в трагично здравословно състояние.

Ето отговорите при проведения разговор с контактния, но изпаднал в безсилие Арангел Ранов:

– На въпроса как се чувстваш здравословно?

– Нямам сили да се изправя.

– Днес хранил ли си се ?

-Не, вчера брат ми ми донесе една филийка хляб.

-Студено ли ти е?

Да.

– От кога си на легло?

-Отпреди един месец.

– Имаш ли нужда от лечение, пари?

-Да, имам нужда. Пари нямам, но ако се пооправя, ще потърся. Имам нужда от хапче за отпадналост. Ако имате, ми услужете, моля ви, веднага. Нямам сили да се изправя!

– Когато те прегледа медицинското лице, какво констатира и обясниха ли защо не те хоспитализираха?

-Казаха ми само, че съм с ниско кръвно, а защо не ме взеха, не зная.

– Имате ли  вода  тоалетна на етажа?

– Не, нямам.

Братът Георги Ранов е единственият роднина на болния мъж, също живее сам. С агресивно поведение и остър тон заяви:

„Какво го разпитвате. Той не е добре психически. Намерете му психиатър. И никой не е длъжен да се грижи за него. Брат ми беше много мързелив навремето. Цялото му битие и житие не му го знам. Никога не съм се интересувал от него. Всеки си живее сам. Аз не мога да се грижа за него, нито пък мога да му приготвям храна. Нека да го вземат в болницата и обезателно да мине през психиатър.“

По думите на техни съседи брат му Георги се възползвал от старостта и болестта му и вместо да прояви човещина и грижа, не се интересува от състоянието му.

Ето какво сподели  кметът на селото Бойчо Шуманов:

„В потрес съм. Когато състрадателните съседи на Арангел Ранов ми съобщиха, че не са  виждали от един месец Арангел да излиза, незабавно отидох в дома му. Къщата бе заключена. Вероятно брат му, който живее в съседен вход, го заключва и не пуска никой да го посещава. Мотивите са, че го заключвал от крадци.

Видях, че е в много тежко състояние. Наложи се да звъня три пъти  на телефон 112. Поясних за случая. Те ме прехвърлиха към социални служби. От социалната служба казаха, че на следващия ден мъжът ще бъде посетен от тях, за да разговарят лично с него. Като първият им въпрос бе: Получава ли пенсия? Вижте само в каква държава живеем.

Към 12 ч. на 21.01.2015 г. пристигна екипът от Спешен център, кварталният полицай на селото Асен Даганов заедно с неговия колега Чалъков. Д-р Нестерова го прегледа и констатира, че е напълно здрав. Сърцето и белият дроб били здрави. След което заяви, че нямало свободни легла във вътрешно отделение.

Видимо човекът не е добре. Разбирам впоследствие, че няма и личен лекар. Останал безработен и загубил здравните си осигуровки. Никога не е ходил на профилактични прегледи. Аз, като кмет на селото, винаги съм помагал на хората с каквото мога, но това, което виждам, е нечовешко. Това са фактите. Нямам думи как да коментирам целия този абсурд“, заяви кметът на с. Говедарци Бойчо Шуманов.

На следващия ден, 22 януари, потърсихме за коментар по случая шефката на Спешен център Фани Попхристова: „Не мога да коментирам нищо. Не съм запозната със случая. Не съм на работа, но ако лицето не е добре, подайте сигнал отново на 112.“

Снимката: 67 годишния Арангел Ранов от с. Говедарци

Spread the love