Погребаният преди 1 г. Георги Кутанов се води жив в архивите на община Хаджидимово, съдът задължи кмета Терзиев незабавно да издаде смъртен акт

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

 Младежът от Петрелик починал в квартирата на брат си в Гърция от мозъчен инсулт, роднини забравили да уведомят общината

20-08-01

Починал младеж от пограничното село Петрелик се води жив в архива на община Хаджидимово с кмет Людмил Терзиев. Районният съд в Гоце Делчев задължи администрацията на община Хаджидимово незабавно да издаде смъртен акт на починалия внезапно млад мъж от пограничното село Петрелик през 2014 г. в Гърция по време на гостуване на брат му. Делото за издаването на смъртния акт е заведено от брата и сестрата на починалия Георги Кутанов, които цяла година не представили издадена декларация за смъртта на брата си от гръцкия доктор, който я констатирал, и починалото момче останало да се води живо в архивите на общинската администрация. Със свое решение от 19 януари 2015 г. Районен съд-Гоце Делчев признава за установено по отношение на община Хаджидимово, че българският гражданин Георги Кутанов е починал на 20.08.2014 г. в 06.00 часа в Република Гърция, окръг Кавала, о. Тасос, в жилище в „Скала Сотирос”. Съдът задължава администрацията в Хаджидимово в двуседмичен срок точно и коректно да впише в смъртния акт на починалия Кутанов датата и годината на смъртта, също и точния час, който е бил установен от извикан на място гръцки лекар. От събраните по делото доказателства е било установено, че братът на починалия Георги Кутанов през 2014 г. е работел в Гърция и живеел на квартира на о. Тасос.

На 18.08.2014 г. Георги Кутанов отишъл на гости на брат си и два дни по-късно починал в квартирата му. Смъртта му била констатирана от тамошен лекар, който издал медицинско удостоверение за смърт, който роднините на починалия мъж представили на делото в превод на български език. Според заключението на гръцкия доктор Георги Кутанов е починал от остър мозъчен инсулт. Погребението на младия мъж се състояло на 21.08.2014 г. в родното му село Петрелик. За да се установи смъртта и погребението на Георги Кутанов, в съдебната зала са били разпитани десетки свидетели, които присъствали на погребението му. Пропуска да обявят смъртта на брат си в общинската администрация в Хаджидимово, за да бъде издаден смъртен акт, роднините на починалото момче оправдали със скръбта си и притесненията, свързани с подготовката на погребението. Тъй като близките пропуснали срока за обявяването на смъртта и издаването на смъртен акт на Георги Кутанов, за близките и наследниците му останала единствената възможност чрез съда да поискат издаването на смъртен акт.

 

Снимката

Людмил Терзиев

Spread the love