Добрите лоши момчета: Между големия спорт и организираната престъпност има няколко общи неща: Корупцията и желязната дисциплина

Filed under: Искам думата,Последни |

Контрабандата на акцизни стоки по море се контролира от СИК, а по суша – от ВИС

21-10-01-Karamanski

Продължаваме с анализа на журналистката Кристи Петрова в сп. „Тема” за „бизнеса” на някои от бизнесмените от прехода, за йерархията в подземния свят и разпределението на доходоносните сектори на икономиката между големите играчи.

 

Спортът

 

Има два случая, в които тълпата реве екзалтирано: „Ма-фи-я!“ – на митингите и по стадионите. Хората дори не осъзнават колко са прави понякога.

21-10-01-V.Iliev-0012

На пръв поглед е трудно да се намерят допирните точки между олимпийските идеали и законите, които действат в подземния свят. Всъщност между големия спорт и организираната престъпност има много общи неща.

Да вземем например корупцията. Големият спорт означава договорени мачове, подкупи за съдии. Човек, който познава добре тази схема, лесно може да я приложи за корумпирането на нисши и висши чиновници, което си е част от организираната престъпност. Или връзката с наркотиците. Големият спорт заставя борците за медали да гълтат анаболите с шепи, опитвайки се да излъжат допинг контрола. Това означава процъфтяване на фармацевтичния бизнес, граничещ с наркобизнеса. Най-важното обаче е спортната дисциплина. Никак не е случайно, че мутрите у нас станаха популярни и с прозвището „борци“. Вътрешните правила, на които се подчиняват състезателите в този спорт, са без аналог. За мнозина оттеглянето от спорта в първите години на демокрацията беше свързано с невероятна морална травма. Те не знаеха какво да правят с мускулите си. Хората, които създадоха групировките в България, обаче бяха наясно с тяхната мощ.

През ноември 2001 г. главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов каза, че „петима от мафиотите, които контролират цялата страна, са шефове на някои футболни отбори“.

21-10-01-R.Gaitanski

Кюстендилският „ВАИ холдинг“ спонсорираше последователно столичния „Левски“, варненския „Черно море“ и пловдивския „Локомотив“. Жоро Илиев стана собственик и на „Велбъжд“. Приживе Маймуняка беше президент на ФК „Хебър“ и вицепрезидент на ФК „Беласица“. Отборът на бившата СИК пък е „Славия“. Начело стои Венцислав Стефанов, а акции държат още Младен Михалев-Маджо, Антон Григоров и Георги Лялев. Юри Галев е шеф на ФК „Рилски спортист“.

 

Преливането на средствата

21-10-01-Uri Galev

Лидерът в петролния бизнес е „Литекс“ на Гриша Ганчев, основен доставчик на суровина за „Нефтохим“. В бизнеса с горивата ВИС оперира чрез фирмите си „ВАИ петролиум“ и „Ейнджъл“. Петролният бизнес на СИК се движи от „Интерпетролиум енд партнърс“.

Гриша Ганчев е собственик на футболния отбор „Литекс“ (който за кратко се казваше „Ловеч“), на една от най-силните търговски марки за натурални сокове у нас „Куинс“, както и на ловешкия винзавод „Винал“, който изнася вино за Полша и водка „Екстаз“ за Украйна и САЩ. Неотдавна македонски телевизионен канал обяви, че фирмата „Литекс Комерс“ е закупила контролния пакет от акции на завода за захар в Битоля, като е заплатила по 71 евро за всяка. Гриша Ганчев проявява интерес и към зимните ни курорти.

„ВАИ холдинг“ реализира добри печалби от хотелиерство чрез варненската фирма „Ел Би Джей“ и притежава акции в „Златни пясъци 2000“. Жоро Илиев има участия още в кюстендилската фирма „Велбъжд-94“, в софийската „Ви Кей Джи груп“, в „Граф Цепелин“ ООД, „Тони“ ООД, „Хепи-94“, „Юто“ ООД, „Буржоа“ ООД, „Люси“ ООД, „Микомекс“. Вицето му Николай Цветин, който се води за мозъка в холдинга, е в борда на „Спестовно-осигурителна компания“ и има дялове в „Биг-1“. Антон Боянов се занимава с търговия на едро и дребно чрез фирмите АППА, „Брилянт-63“ и „ВИС трейд“. Ресторантьорският му бизнес се свързва с фирмата „Ганимед“. „ВАИ холдинг“ се занимава и с разпространение на кино- и видеофилми чрез „Музикален център“ ООД.

 

Митници

21-10-01-V.Stefanov

Според източници от НСБОП контрабандата на акцизни стоки по море се контролира от СИК, а по суша – от ВИС. През 2001 г. НСБОП атакува канал на Маймуняка, при което бяха задържани 28 ТИР-а с контрабандни стоки. Митничарката Шинка Манова, чието име фигурираше в полицейските разработки тогава, неотдавна беше повишена от шефа на Агенция „Митници“ Асен Асенов с пост в централното управление. При сегашния стил на ръководене на митниците биха могли да се очакват конфликти, тъй като на клона се накачулиха твърде много митнически служители с разтворени човки. Консултантите от „Краун ейджънтс“ засега само регистрират този процес.

 

Земеделието

 

Според шефа на Софийската стокова борса Христо Миленков търговията със селскостопански стоки е запазена територия на криминални структури. Стоката се изкупува от стопаните на смешната цена от 120 – 130 лв. за тон и след това върху нея се слагат комисиони. Така продуктът се оскъпява минимум с 30%. Истината обаче е друга. В бизнеса със зърнените култури в комбина работят бивши служители на МВР и на групировките ВИС и СИК, твърди и бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев. Според него структурата е изградена подобно на пирамида. На най-ниското ниво в йерархията стоят криминални фигури, отгоре са търговците със зърно, а на върха – износителите.

 

Светлините на големия град

 

Дефицитът в бюджета, от който се оплака преди дни кметът Стефан Софиянски, за мнозина прозвуча почти арогантно. На два пъти през годините той отправи обвинения към групировките. Първия път обяви, че групировки държат над 30-40% от масите по пазарите. Сутрин те минавали по сергиите и определяли цените. Второто му остро изказване беше след взрива в столичния хотел „Амбасадор“. Софиянски и хората му обаче определено са на „ти“ с групировките.

Холдингът на Жоро Илиев е акционер в дружеството „П.А.П.-94″ ООД заедно с Диян Пачеджиев. Участват в съвместно дружество с общинската фирма „Софийски имоти“ – „Строителна компания за строителство и развитие“. Общината даде на групировката и лятната къпалня „Мария-Луиза“, която преди се държеше от братята Венцислав и Божидар Прокопови. Официално плажът се стопанисва от фирмата „Селф Соф“, управлявана и представлявана от Георги Илиев.

Бившата ВИС сложи ръка и върху един доста апетитен бизнес в големия град, какъвто са паркингите и гаражите, чрез фирмата „Абоба 2000“ на Красимир Каменов-Къро, което веднага навява асоциациите и към Мето Илиянски. Той пък беше съдружник във фирмата „Гала интербилд“ ООД заедно с бившия шеф на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ Георги Василев, който понастоящем е председател на постоянната комисия по транспорт в СОС. Иначе двамата не се познавали.

В класацията на стоте най-големи фирми в България, която в. „Труд“ прави въз основа на продажбите, печалбата, внесените данъци и дълготрайни материални активи, фигурира и „Волф `96“. Това име е познато на столичани от боклукчийските камиони по улиците. Водещият акционер в тази фирма е Румен Гайтански, съдружник и в другата фирма за сметосъбиране – „Дитц“. Бивши собственици във „Фаст Ком“ са Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Маргина. Фирмата държи 33% от капитала на „Волф`96“. През ноември 2002 г. „Волф`96“ купи на търг 95 на сто от капитала на „Универинвест“ за 455 хил. лв. Покойният Иво Карамански пръв надуши парите, заровени в боклука. Очаква се скоро да бъде реализирано и намерението му да участва в приватизацията на цирка. Казват, че терените до складовата база „Илиянци“ били точно като за бившата ВИС.

 

Снимки:

1 Иво Карамански надуши пръв парите, заровени в боклука на София, но така и не можа да реализира идеята си

2 Георги Илиев

3 Румен Гайтански

4 Юри Галев

5 Венцислав Стефанов

 

 

 

Spread the love