Кметът Методи Чимев отчете:  Община Дупница е финансово стабилна, стопихме просрочените задължени до 2 744 603 лв., Бюджет 2015 е 22 852 000 лв., няма да вдигаме данъците

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

С 10% скачат заплатите на служителите в общинската администрация, с 3% възнагражденията на съветниците

Предвидени са 500 хил. лв. за ремонти на улиците в града и 191 хил. лв. за селата, 100 000 лв. субсидия отиват за ФК „Марек”, 100 хил. лв. са отделени и за култура

21-07-01  ULI-3   copy

Подобряване на общинската инфраструктура и околната среда е най-същественият приоритет в тазгодишния бюджет на община Дупница. Това стана ясно на вчерашната пресконференция, която дадоха кметът Методи Чимев, зам.-кметът Олга Китанова и  финансистът Павел Петров. Бюджетът за 2015 година е 22 852 000 лв., от които 11 848 906 лв. са от държавни и 10 695 628 лв. от  местни дейности. Градоначалникът подчерта, че финансовото състояние на общината вече е стабилно, а увеличението на бюджета спрямо миналата година е с около 2 млн. лева. „В проектобюджетите за предишните години непрекъснато фигурираха понятията финансова стабилност, подобряване на финансово състояние на общината. Мисля, че не е редно това да бъде мотото на бюджета за 2015-а. Предпоставките са няколко, но основната е финансовото състояние на общината към края на 2014 г. Ако преди време непрекъснато се повтаряше, че финансовото състояние е изключително тежко, в момента мога да кажа, че финансовото състояние на община Дупница е стабилно. Това е видно от просрочените задължения. В края на 2011 година те са близо 11 613 634 лева, а към 31 декември 2014-а – 2 744 603 лева”, обясни кметът. Методи Чимев подчерта още, че общинската управа не предвижда увеличаване на такси и цени на услуги, от които да се акумулират приходи за хазната. Залаганите приходи, откакто аз съм кмет, са от порядъка на над 7 млн. лв., а изпълнението е от 6,2 млн. до 6,8 млн. лв., допълни градоначалникът. Стана ясно, че приходите от местни дейности за тази година са почти като миналогодишните – сега са предвидени 7 млн. и 264 хил. лева, докато миналата година са били 7 млн. и 218 хил. лева. Изпълнението на приходната част за миналата година е 89%. „Убеден съм, че едва ли има общини с такова изпълнение на приходната част на бюджета, а ако има, те се броят на пръсти”, посочи градоначалникът.

В разходната част екипът акцентира върху няколко пера. На първо място са сумите, заложени за социални дейности, сред които е издръжката на детските градини и обединените детски заведения. Средствата за издръжка са завишени, но това не означава увеличаване на таксата, отбеляза кметът. Разликата ще е за сметка на изравнителната субсидия. Повечето от предвидените харчове през 2015 година са за капиталови разходи. 2,5 млн. лева са заложени за нови обекти. Значително са завишени средствата за рехабилитация на уличната мрежа в града и селата. За Дупница са предвидени 500 хил. лева, а за селата – 170 хил. лева. 191 700 лева са заложени за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа. Подчертано бе, че за първи път целево се залагат суми за ремонт на селски улици. 120 хил. лева е предвидената субсидия за спортните клубове, като 100 хил. лв. целево ще отидат във ФК „Марек“. Увеличават се и парите за общинската програма ин витро – от 15 хил. лева на 20 хил. лева. С още 20 хил. лева ще се дофинансират общинските училища с маломерни паралелки. 100 хил. лева са парите за култура, при 30 хил. за миналата година. Само за ОбДТ „Невена Коканова“ са предвидени 190 хил. лева. Бюджетът предвижда с около 10% увеличение на заплатите на служителите в общинската администрация, което ще доведе до 3-процентен ръст и на възнагражденията на общинските съветници. 600 лева е средната брутна заплата на служителите в общината, където възнагражденията не са увеличавани от 2009 г. Има служители с по 380 лева заплата, което е минимумът за страната. Служителите са ощетени и защото не получават процент за прослужено време, отбеляза Павел Петров. Градоначалникът допълни, че ще има увеличение и на заплатите на кметовете, кметските наместници на селата, за което ще бъде внесена допълнителна докладна записка.

Снимката:  Подобряването на общинската инфраструктура и околната среда са приоритет, посочиха кметът Чимев, зам.-кметът Китанова и финансистът Петров.

 

 

Spread the love