Турция постави Русия на колене в преговорите за природния газ

Filed under: Свят |

От Анкара настояват за 15% понижение на цената, докато „Газпром” засега дава само 6%

21-20-01-Putin-Erdogan

Турция постави Русия в безизходно положение и преговорите за увеличените доставки на руски природен газ през новия газопровод „Турски поток” зациклиха, съобщава expert.ru. Проблемът е голямото разминаване относно цената, по която Анкара иска да купува синьото гориво- понижение от 15% от сегашната стойност – и даваната засега от Москва отстъпка от 6%. Тази отстъпка беше обещана от Владимир Путин по време на посещението му в Турция, когато бе обявено и спирането на „Южен поток” и преминаването към строителство на „Турски поток” по дъното на Черно море. Оттогава се водят преговори между двете страни, но до някакво решение така и не се е стигнало.

Отказът от „Южен поток” на практика остави русия без алтернатива за заобикаляне на Украйна като страна, през която минават доставките за Европа и Турция добре знае това и се възползва максимално, смятат експертите.

Те припомнят, че подобен проблем между двете страни е имало и при строителството на „Син поток”, тръбата, която доставя природен газ за Анкара по дъното на Черно море. Тогава турците поискаха да плащат за доставките с техни стоки, а не с валута и само поканата на „Газпром” към италианската ЕНИ да стане партньор в проекта доведе до договаряне на плащанията във валута.

Ако Турция успее да получи исканата отстъпка от 15%, тя ще увеличи доставките на руски газ и ще го препродава с поне 10% печалба за себе си. Това е причината преговорите да зациклят.

Сега всичко зависи от политическото решение на Москва – ако Путин се съгласи на отстъпката, то турците не само ще получават пари за преминаването на доставките за Европа, в това число и за България след 2019 година, но и сами ще търгуват със синьо гориво, като печелят сериозно от това.

Русия в момента е в улица без изход по отношение на доставките си за Европа. Москва вече обяви , че след изтичане на договора за транзит с Украйна през 2019 година, те ще прехвърлят цялото си количество за европейските страни през Турция. Сега пред страната стои дилемата – да остави украинските газопроводи да работят или да даде на турците исканата отстъпка от 15%.

 

Снимак:

Владимир Путин и Реджеб Ердоган

 

Spread the love