Перник чака над 100 000 гости във фестивалните дни, хората изтръпнаха: Площадът ни е като гробница, „Софурбан” и „Галчев инженеринг” не спазват срокове и качество

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Елица и Стунджи откриват „Сурва”, сред гостите и президентът на ФЕКГ барон Хенри ван дер Кроон

23-05-01 гЕОРГИ МАНОЛКОВ-20141119_170501 copy

Готови сме за тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва – Перник” 2015, заяви вчера кметът на общината инж. Иван Иванов. За големия празник в Перник ще пристигнат 82 групи с 5255 участници. От тях 70 групи с 4923-ма участници са от страната. От Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина пристигат 12 групи с 332-ма участници. Групите от Пернишко са 36, а участниците в тях са 3061.

23-05-01 GALCHEV

Перничани обаче са сериозно обезпокоени за над 100 000-те гости, които идват в града, заради състоянието на площада. Те звъняха с оплаквания: „Площадът ни е като гробница заради фирмите „Софурбан” и „Галчев инженеринг”, които чухме, че делят над 10 млн. и не спазват нито срокове, нито изисквания за качество”, притеснени са хората. В трите дни на феста градът ще посрещне над 100 000 гости от цялата страна и чужбина. Сред тях ще е и президентът на ФЕКГ барон Хенри ван дер Кроон.
Днес кметът инж. Иван Иванов ще открие научната конференция на тема „Маски и култура”, която ще се проведе в Регионалния исторически музей. В традиционния форум на учените в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник „Сурва 2015“ участват 31 етнолози и фолклористи от различни музеи в страната, както и гости от Сърбия.

09-02-02 Иван Иванов

Във всеки от трите дни на международния форум за спокойствието на домакини, гости и участници в маскарадните шествия ще бдят по 120 служители на полицията. 20 служители на охранителната фирма „Саламандър” на доброволни начала също ще помагат за гарантиране на реда в града. Парирането на джебчийските кражби е възложено на столични служители на реда. Взети са нужните мерки, за да не бъдат допуснати прояви на тероризъм, работи активно и създаденият специален щаб, оглавяван от зам.-кмета по сигурността д-р Адриан Симеонов.
Официалното откриване на 24-тото издание на Международния фестивал ще е днес в 18 часа. Тук ще е министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министри, лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, много депутати, посланици. В събота песента на чановете и оживелите български традиции ще наблюдава като гост и френският посланик.
Галаспектакълът, наречен „Магията на Сурва”, ще е на по-интересна сцена в сравнение с минали години. Тя е изградена във формата на кукер. Фестивала ще открият с невероятните си изпълнения Елица и Стунджи. Маг Жиров ще покаже за пореден път своите изключителни фокуси на перничани и гости. С шеметните си изпълнения ще ни радват „Майсторите на танца”. В голямото шоу, разбира се, ще участват и миналогодишните носители на „Златната маска” – сурвакарите от Долна Секирна.
Около 242 000 лева ще струва тази година Международният фестивал „Сурва”. С дарения помагат над 20 фирми, повечето от които работят с общината. Помагат и други на добра воля, поясни кметът Иванов.
Снимките

1 Шефът на „Софурбан” Георги Манолков

2 Николай Галчев

3 Иван Иванов

 

Spread the love