Шефът на ДГС-Самоков, Владимир Малинов влезе в болница след заповед за уволнение, инж. Александър Кроснев е новият директор

Filed under: Благоевград,Дупница,Кюстендил,Самоков |

Кроснев: Началникът на ЮЗДП Дамян Дамянов ми предложи поста и аз приех

23-01-12 Инж Александър Кроснев 20150129_100257 copy

Заповед за уволнение докара до болница шефа на ДГС-Самоков, Владимир Малинов. На директорския пост се връща инж. Александър Кроснев, който ръководеше ДГС през 2010 г. за по-малко от година. По думите на запознати обаче директорското място сега не е било вакантно. По неясни причини Владимир Малинов получава на 28 януари едновременно заповед без предупреждение за уволнение и заповед за уволнение.

23-01-12 -Инж.Владимир-Малинов-Директор-на-ДГС-Самоков

Съгласно член от сключения трудов договор на ЮЗДП-Благоевград и Малинов по всяко време работодателят има право да прекрати договора. На 28.01. зам.-директорът Маринковски от ЮЗДП е представил новия директор Кроснев много екстремно, като не е отговорил на въпроси на служителите и забранил да му бъдат задавани, казаха присъствали на срещата. Тихата рокада причинила стресово състояние на Малинов и същия ден е приет в отделението по кардиология на МБАЛ-Самоков с високо кръвно и високи стойности на кръвната захар.

23-01-12 Damian-Damianov-1

Владимир Малинов се прочу с професионалната си работа. Като директор от август 2012 г. той проведе безброй акции срещу бракониерите на територията на община Самоков. Негова заслуга са конфискуваните материали и МПС-та в двора на стопанството. Към момента за констатирани нарушения по Закона за горите на територията на ДГС-Самоков са съставени над 89 акта. Задържани са над 246 куб. метра едра строителна дървесина, близо 100 куб. метра фасонирана дървесина, 36 пространствени куб. метра дърва, 50 каруци, 6 бр. амуниции, моторен трион и над 20 автомобила. Внимание заслужава и фактът, че Владимир Малинов е участвал немалко пъти в акции срещу огнени стихии. При избухналия пожар на 18 март 2014 г. 20-ина служители на държавното стопанство начело с Малинов се бориха с огъня за 500 дка борова гора край Самоков. Пожарите, които обхващаха масивни гори в с. Горин Окол, Широки дол, Говедарци, Маджаре и Шипочан, бяха потушени с участието на самоотвержените служители на държавното стопанство.

За две години са регистрирани шест случая на насилие върху служители от бракониери. Върху един от служителите има рецидив, три пъти е нападан, три пъти е хоспитализиран в МБАЛ-Самоков. По случая инж. Владимир Малинов взе спешни мерки срещу нарушителите и посегателствата към неговите служители. По случая е образувано досъдебно производство, делото ще бъде разгледано в Ихтиман. Въпреки това всички служители до момента са мотивирани за работа.

Професионалният опит от 11 години на 33-годишния несемеен Александър Кроснев е свързан с горите. От 2 години и 2 месеца до вчера изпълняваше длъжността главен горски инспектор към РДГ-София. Отговаряше за контрола на частни, общински и държавни гори, сечища, гатери. Завършил е Лесотехническия университет. Работил е в Горско стопанство-Боровец, ДГС-Самоков, РДГ.

Вчера първата му среща бе със старши лесничеите, на които възложи задачи и уточни какви са изискванията за нормалната работа на стопанството – опазване, дисциплина на ползване и изпълняване на плановете на стопанството.

Пред репортер на в. “Вяра“ новият директор Александър Кроснев, който все още не беше влязъл в новия си кабинет, отговори на въпросите:

 

– Г-н Кросев, в публичното пространство граждани коментират, че в централата на ГЕРБ е внесено предложение от ръководството на партията в Самоков за смяна на този пост и сте предложен вие? Коментира се, че не е важно кой колко опит има, а кой какви позиции има в партията, която го е издигнала? Така ли е или не е ?

– Не мога да дам отговор и да коментирам кой какви предложения е внесъл и не съм запознат.

– Кой ви предложи да заемете този пост и какви са мотивите?

– Инженер Дамян Дамянов, който е директор на ЮЗДП-Благоевград, а какви са мотивите, не мога да кажа.

– Вашата оценка за работата на предишния директор?

– Не искам да я коментирам. Не е професионално. Ние с него се познаваме отдавна като колеги, приятели. Не мога да коментирам неговата работа.

При положение че директорското място не е обявено за свободно, не е имало конкурс, как стана назначаването ви?

– От ЮЗДП-Благоевград ми предложиха и аз приех.

– Ще има ли кадрови промени, съкращения, уволнения, назначения?

– Оставаме всичко във времето. Промяната е факт. За момента служителите, които си вършат работата, ще останат. Има традиция в ДГС-Самоков работата да е организирана. Стопанството работи много добре.

– Имаше доста инциденти срещу служители от бракониери от ромската махала. Как ще се справяте?

– Ще стоя твърдо зад служителите. Ще се боря за всеки един проблем. Ще работя съвместно със структурата на РДГ, РУП-Самоков, Общинското лесничейство относно опазването на горите.

– Около вашето назначаване има различни коментари за вмешателство на политически партии. Какъв е коментарът ви?

– В работата на стопанството – не. В горите работят изключително специалисти с необходимото образование, така че производството е над политиката.

– Предстоят ли ревизии по обекти?

– Ще проверя обектите и ще следя за дисциплината на ползването на дървесина. Ще се старая да следя за опазването и стопанисването на горите. Това са моите основни задачи.

– Според общественото мнение между вас и Малинов е имало напрежение заради вмешателство, кадруване. Така ли е?

– Бях назначен и уволнен от ГЕРБ. Малинов също беше назначен от ПП ГЕРБ и уволнен. Така че преценете вие дали има, или няма.

– Възможно ли е една партия да диктува нещата в държавния сектор?

– Предприятието е над политиката.

– Чувства ли се някакво напрежение в ДГС?

– Не. Винаги сме били в добри отношения – и когато съм бил тук, и когато съм бил контролен орган, така че не чувствам някакво напрежение на новото място. Характерът на работата не ми е непознат. От 11 съм в тази сфера.

– ДГС-Самоков е голямо стопанство. Каква площ обхваща?

– Общата площ е около 150 ха, от които 30 ха са държавни.

– Плаче ли самоковската гора от незаконна сеч, нерегламентиран износ?

– Има още какво да се желае за опазване на гората, дисциплината, ползването и ще следя.

Има ли корупция?

– Най-вероятно има на някакви нива, но трябва да се преборим с нея. Служителите взимат добри заплати и ще следя всичко да е наред и да работят съвестно.

– Много се сече, малко се залесява. Така ли е?

– Възобновяването на гората не е само залесяване. Гората е много по-устойчива от изкуствено създадените гори, когато се възобновява естествено.

– Наскоро присъствахте на среща на кмета на община Самоков с всички представители, контролиращи опазването на гората. Обсъждано бе, че ще има камери, контролно-пропускателни пунктове. Ще искате ли още нещо? Как ще ви се помага в дейността?

– Ще се опитаме да подобрим и опазим горските територии. За момента няма КПП-та на територията на общината. Няма и камери да следят движението на дървесината, но ДГС има една добре изградена структура и се работи добре. Мисля, че за нас не са необходими пунктове.

– Има ли незаконни гатери?

– Най-вероятно има. На територията на общината има регистрирани 130 гатера, в това число складове за дървесина. Дали по реда на стария Закон за горите те са регистрирани, или по новия, те са факт и спрямо Закона за горите са законни. Това дали има в някоя къща машина да обработва дървесина, но не се извършва търговска дейност, това не е незаконен гатер.

– Имате поглед върху държавното, общинското стопанство. Кое си вършеше най-добре работата?

– Не е коректно от позицията, която съм заемал, и от тази, която заемам от вчера, да коментирам, да давам оценка.

– Защо приехте този пост?

– Бил съм директор и преди, така че това за мен не е предизвикателство.

Пожелавам успешна 2015 г., успешна работа на всички служители на ДГС и дърводобивните фирми!

На въпроса към говорителката на ЮЗДП-Благоевград, Снежана Паскалева кое наложи смяната на директора на ДГС-Самоков, по какви критерии, по какъв член, тя отговори: „В правомощията на директора на ЮЗДП-Благоевград е да предприема кадрови промени. Това е записано в договора за управление с директорите на териториалните предприятия“.

Снимките:

1 Александър Кроснев

2 Владимир Малинов

3 Дамян Дамянов

 

Spread the love

Коментар за: Шефът на ДГС-Самоков, Владимир Малинов влезе в болница след заповед за уволнение, инж. Александър Кроснев е новият директор

  1. Към журналиста написал статията – оправете си дименсиите…150 ха са 1500 дка. Вероятно става въпрос за 150 хиляди ха, но това пък ми се вижда много…

    красимир петров
    2015/февруари/05 at 20:22 PM