Лозан Панов: Туморите и гнилите ябълки в съдебната система са навсякъде

Filed under: България |

Трябва да сме нетърпими към корупцията, само така ще променим обществото”, смята съдия номер 1

25-17-01-Lozan Panovo

Новият председател на ВКС трябваше да стъпи на твърда основа и да няма никакви съмнения в избора му, затова предложих да се гласува с бюлетини. За съжаление моето предложение не бе прието, въпреки че имаше съмнения в електронната система. Това каза в студиото на Нова тв Лозан Панов, избран за шеф на ВКС.

„Ако статуквото е лошото състояние на съдебната система, всички сме част от него, едни с действията си, други с бездействието си”, смята новият шеф на ВКС. Според него всички заедно трябва да променят лошия имидж на системата.

Той бе категоричен, че в съдебната система „царят е гол”. „Има апатия сред колегите, защото много се говори за реформи, но нищо не се прави. Затова ако пипнем само институционалната рамка, нищо няма да се промени, проблемите са много по-дълбоки”, смята Панов.

Според него туморните клетки или гнилите ябълки в системата са много опасни, защото те изяждат първо здравите, а след това и себе си, но за съжаление те са навсякъде.

Той отказа да назове кои политически и съдебни кръгове са срещу назначаването му за председател на ВКС и се надява президентът на България да прояви разум и да подпише указа за избора му.

Панов поиска хората да съдят за него не по приказките и концепциите, а по делата, както е записано и в Библията. Съдия номер 1 на България отново постави като основна своя задача връщането на човечността в съдебната система. „Човечността е красива дума, нарочно не използвах „хуманизъм”, смятам, че това е важно за съдебната система. Човек не бива да среща надменност, обидно отношение или презрение от страна на магистратите”, каза Панов.

„Трябва да сме нетърпими към корупцията, само така ще променим обществото”, смята съдия номер 1. Според него в Европа нещата са различни, защото там има не само наказания, но и превенция. „За мен еднакво опасен е и корумпираният, и некомпетентният, и страхливият съдия”, каза още Панов.

На въпрос дали е зависим като магистрат от ДПС, той каза: „Когато оглавявах съда в София, имаше дела за сараите на Ахмед Доган и тогава спазихме закона обективно, макар че след това нямаше придвижване и изпълнение на взетите тогава от нас решения”.

 

Снимка:

Лозан Панов

Spread the love