Свикаха кризисен щаб в Поморие, ситуацията е критична

Filed under: България |

Армията влезе в Смолян, за да помага за овладяването на бедственото положение

25-19-02-Smolian

Заради обилните валежи и силни ветрове от последното денонощие ситуацията в Поморие е критична. В тази връзка е свикан кризисен щаб, който обследва критичните точки в общината. Това съобщи кметът Иван Алексиев.

Има паднали дървета пред читалище „Светлина 1939“ и в двора на училище „Иван Вазов“. Силният вятър е срутил и покрива на читалище „Просвета 1888“. На територията на община Поморие са затворени пътните отсечки: село Страцин – село Просеник; село Горица – село Гълъбец, село Горица – село Гюльовца.

Временно е ограничено движението по пътя Поморие – Ахелой, където платното е залято с вода. От община Поморие препоръчват на шофьорите да използват маршрута село Каменар – Каблешково. От Каблешково в посока към Ахелой пътят е отворен.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев предупреждава гражданите да бъдат внимателни, да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка и по възможност да не излизат от домовете си поради опасността от падащи предмети.

Междувременно Българската армия оказва пълно съдействие на местната власт в Смолян за овладяване на бедственото положение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Във връзка с обявеното бедствено положение в община Смолян 40 военнослужещи от 101-ви алпийски батальон се включиха вчера с три специализирани автомобила в укрепването на дигите на прелелите реки Черна и Бяла, които минават през града. Министърът на отбраната Николай Ненчев пристигна в Смолян, за да се запознае на място с обстановката. Министерството на отбраната и Българската армия оказват пълно съдействие на местните власти и има готовност при необходимост още военнослужещи да се включат в действията в помощ на населението на общината.

Бедствено положение бе обявено в редица райони на Източна и Южна България заради проливните дъждове и ураганния вятър. Над 300 служители на вътрешното министерство са мобилизирани за преодоляване на последствията от усложнената оперативна обстановка у нас. Вчера следобед основните проблеми бяха в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 40 произшествия.

 

Снимка:

Ситуацията в Смолян също бе критична.

 

Spread the love