Председателят на сдружението на млекарите Танчо Колев: Ядем сирене пълен боклук, в чужбина с остатъчния белтък хранят телетата, в България – хората

Filed under: Бизнес,Здраве |

Експерти съветват как да разпознаем истинското сирене: Цветът му трябва да е от бял до бледожълт и твърдо на пипане

26-13-01 ir

Сиренето, което присъства на всяка една трапеза у нас, вече не е традиционен символ на страната ни. Причината е, че почти не се намира качествено българско сирене, алармираха млекопроизводители. Те разкриха, че всеки месец в България се внасят хиляди литри кондензирано мляко, което се разпределя по мандрите и от него се правят сирената у нас. Млекарите се оплакаха, че тяхната продукция се изкупува евтино, а износът е намален заради руското ембарго. Всеки ден влизат по няколко тира у нас с кондензирано мляко и то се разпределя по мандрите.

26-13-01

После мандрите излизат с продукти, които наричат „българско сирене и кашкавал”, влизат в големите вериги и подбиват пазара, възмути се председателят на Сдружението на месарите и млекарите Танчо Колев. По думите му няма как истинско българско сирене да струва 3,80 лв. В момента складовете са препълнени с кондензирано мляко, алармира още Колев. То се образува след извличането на маслеността на истинското прясно мляко. Това, което остава, е остатъчен белтък, който по принцип в Европа се използвал за храна на телета. У нас обаче с него се хранят и хората, коментира фермерът. За да бъде направено сирене или кашкавал от въпросното мляко, трябвало обаче да бъде добавена и допълнителна мазнина, която често е палмова. Така излиза, че когато си купим сирене, то няма нищо общо с продукта, който сме свикнали да ядем. На практика вътре няма краве мляко. Кондензираното мляко се внася най-вече от Германия и Австрия и струва между 35 и 50 стотинки, донесено до вратата на мандрата, а на преработвателите често се дава и опцията да платят след няколко месеца, което ги изкушава допълнително. Според хора от бранша груба грешката е, че България не защити името на саламуреното сирене, както например направи Гърция с нейното сирене фета, което сега се изнася в Европа за по 12 евро на килограм.

Експерти дават няколко съвета как да разпознаете истинското сирене. Цветът му трябва да е хомогенен – бял до бледожълт. Сиренето трябва да е твърдо на пипане. Избягвайте прекалено меките сирена, съветват специалистите.

 

Как да  си приготвите домашно сирене

Продукти:

прясно мляко – 10 л прясно овче

мая – 1 с.л. за сирене (20 капки/20 мл)

сол – 200 г на 1 л вода за саламурата за осоляване + 120 г на 1 л вода за саламурата за съхраняване

Приготвяне:

Прясното овче мляко се прецежда и се загрява за около 10 минути до температура 70 градуса, като не трябва да завира. След това се охлажда до 33 – 34 градуса. Добавя се маята, предварително разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.
Разбърква се добре и млякото трябва да се остави за 1 час на тази температура, за да се подсири. След това сместа се сипва в марля и се оставя да се отцеди за 2 часа, при което се отделя суроватката.
След това поставете сиренето в цедилка и го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли.
За първата саламура са нужни за 1 л вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа. След това го преместете във втората саламура за съхранение, която се приготвя от 120 г сол на 1 л вода. Съхранява се в помещение с температура около 10 градуса.
След 60 дни сиренето е готов за консумация и може да се съхранява в хладилник.

 

Spread the love