Ужас: Електрически стълб и свлачище в Дяково удариха вилата на автотърговеца Красимир Ушатов от Дупница: Пръснаха милиони за пътя за Кременик, не направиха една канавка, водата отнесе улицата

Filed under: Дупница |

Жителите на съседното Кременик шушукат: Бързаха да асфалтират пътя до вилата на надзирател от „Г.М. Димитров”, за да измъкнат предсрочно Братя Галеви от ареста

Съседът Георги Данаилов: Помощ отникъде няма, от община Дупница опънаха обезопасителна лента и отидоха да заседават, сами рязахме полетелите надолу орехови дървета

26-01-01  ПЪРВА P1330071 copy

Обилният дъжд и снеготопенето смъкнаха пътя в края на дупнишкото село Дяково в двора на автотърговеца Красимир Ушатов. Заедно с насипа от пътя към къщата на Ушатов полетяха електрически стълб и няколко орехови дървета. Тях дупничанинът отрязал с помощта на съседа си Георги Данаилов, стълбът обаче вчера висеше застрашително надолу, като се държеше единствено на жиците.

26-01-01  3  P1330060 copy

„Целият проблем идва от пътя отгоре, който беше ремонтиран с европари преди 3-4 години. Той няма направени водостоци и канавки и цялата вода се събира при нас. Като завали, става като река. Ако имаше една елементарна канавка, това нямаше да се случи никога. Но сега най-големият проблем са ЧЕЗ. Обадих се сутринта в 8,30 ч. за стълба. Не е никакъв проблем да го вържат за един орех и да го обезопасят. В момента вече е обед.

26-01-01 4 P1330080 copy

Това е несериозна работа. Този стълб ще падне върху къщата ми, може да убие някого. Разбирам, че има много аварии в момента, но и тук положението е сериозно. Стълбът се държи на жиците, те са опънати като струни, съоръжението се свлича пред очите ни”, разказа Красимир Ушатов. Той уточни, че при строежа на пътя е правен насип, който в момента се свлича в двора му под напора на водата.

26-01-01  ПЪРВА  P1330068 copy

„Като видяхме какво е положението, звъняхме навсякъде, където се сетихме – 112, в общините, полицията, пожарната, на всички институции. Дойдоха от общината, гледаха, снимаха нещо, но за нас е важно да се обезопаси пътят. Ние стоим на място, защото някой, ако е набрал инерция от завоя, може да се хвърли директно в свлачището, предупреждаваме хората да внимават, като минават”, казаха Ушатов и съседът му Данаилов.

Това е единственият път към Кременик. От общината обезопасили опасния участък с лента, а двамата мъже добавили и дървета, за да се вижда, че има препятствие. Но за стълба, който се свлича пред очите им, те нищо не могат да направят.

„Комисията, която дойде, се върна в Дупница, защото казаха, че трябва да се занимават с доста неща. Трябва да установят дали пътят е общински или републикански. Нататък е републикански, но този на селото не се знае как се води. Сега трябва да се види коя институция трябва да се погрижи, защото в България всичко опира до пари, а парите означават раздори. Ако канавките са направени, когато е правен този европейски път, тези проблеми нямаше да ги има. Те изобщо не се сещат за тези елементарни неща. Сещат се, когато стане нещо такова. Детето трябва да зареве и тогава започват да си прехвърлят топката. Сутринта ми звъни човекът, тук имаше големи орехи, падат му върху къщата. Взехме резачката и започнахме да режем. Даже и в момента имаме ток, никой не е идвал, за да прекъсне захранването. Както стоим сега под стълба, е опасно, защото жиците са като струни. Ако се скъсат, ще ни избие всички. Този стълб се държи само на жиците”, разказа съседът на потърпевшия Георги Данаилов.

Ушатов ни показа подпорната стена, която преди години е направил с лични средства в двора си, за да се спаси от пропадащия път.

„Не трябва да се обвиняваме. Виновна е природата, дъждът. Но просто тук никой не взема мерки, винаги се сещаме след свършен факт. В събота звънях три или четири пъти на ЧЕЗ и ми казват, че е заето и нямат свободен оператор. Те примат сигнали и до 1 минута е безплатно. След това започва да гълта по 1,20. Тя докато обясни откъде сте, чия е партидата и т.н. за 3-4 минути ми взеха над 8 лв. Аз бях от абонатите без ток. Кметският наместник Здравка Тонева е звъняла заради повредите и е навъртяла 70 лв. сметка”, изказа възмущението си Данаилов.

Той разказа, че пътят е правен през 70-те години при строенето на язовира. Пътят за Кременик минавал през язовира и преди да започне изграждането на язовирната стена, го изместили. Мястото било полегат баир и за да излязат на равно, е направен този насип. „Аз съм роден тук и за мен проблемът започна, откакто направиха пътя между селищата. С този път вкараха водата право тук. Ние сега стоим и пазим стълбът да не падне. Ако нещо стане, ще тежи на съвестта на ЧЕЗ, защото не е сериозно това, което правят. От общината дойдоха, полицията дойде, кметският наместник дойде. От община Дупница сложиха лентите и отидоха да заседават. Стълбът ще падне, те заседават. Не се цени какво си е направил човек, а сме редовни данъкоплатци, плащаме си на секундата каквото има”, допълни Данаилов.

„За пътя, който е правен отгоре, са хвърлени милиони левове, не е направена една канавка, която струва примерно 5000 лв. Ако мине по-тежък камион или автобус, ще падне долу, може да пострадат хора. Станалото, станало. Не може да го върнем и къщата да отиде, важното е да сме живи и здрави. Къщата е отремонтирана преди 4-5 години и гледам да я поддържам. Ако не бях направил аз тази подпорна стена в двора си, сега целият път щеше да ми е долу, и то не тази година, а миналата или даже още по-миналата. Тази стена е дълбока, укрепена е с железа. И вижте какъв е резултатът”, заяви Ушатов.

26-01---------------------- copy

В късния следобед елзахранването в опасния участък беше изключено от ЧЕЗ. От компанията уточниха, че аварийните им екипи летят от сигнал на сигнал. От петък досега са отстранени стотици повреди.

„Около 20 метра е свлачищната зона на пътя между селата Дяково и Кременик. Земната маса се е свлякла от пътя надолу. На място са служители на община Дупница, които правят оглед и обезопасяват мястото, докато започнат възстановителните дейности. Пропускането на МПС ще става само в едната лента, и то само на леки автомобили. Тежкотоварни няма да бъдат допуснати.
Земната маса е блъснала стълб за ел.захранване, като жиците се очаква да се скъсат всеки момент и ще бъде прекъснато ел.захранването на селата”, съобщиха от пресцентъра на община Дупница и уточниха за „Вяра”, че след направения оглед предстои изготвяне на проект, обявяване на обществена поръчка за изграждане на подпорна стена.

Символична първа копка за ремонта на пътя Дяково-Кременик направи кметът на Дупница Атанас Янев на 20.05.2009 година. Ремонтът бе по проект „Реконструкция и рехабилитация на извън регулационни участъци от пътната мрежа на община Дупница“.

Проектът е на стойност 4 993 002, 83 лв. и се финансира от ОП „Регионално развитие“. Договор за инженеринг, проектиране и строителство община Дупница подписа през месец октомври с „Пътинженеринг – М“- Монтана. Проектът обхващаше рехабилитация и реконструкция на всички 5500 м от пътищата Дупница – Бистрица, Дупница – Яхиново, Дяково – Кременик и Дупница – Баланово.

Жителите на Кременик крият страхотна тайна, която се предава от ухо на ухо. „Милионите от Европа се изляха набързо по трасето Дяково-Кременик, за да се направи жест към надзирател на следствието „Г.М. Димитров”, който държеше под ключ Братя Галеви. Те тъкмо бяха арестувани. Екскметът Атанас Янев и бившият ОбС шеф Явор Тодоров заедно с цялото БСП развихриха подписки, направиха окупация на Съдебната палата, правиха митинги, протести и се чудеха как да ги измъкнат. Изведнъж в селото се озова в страхотна вила надзирател от „Г.М. Димитров”. Дупнишка строителна фирма с буквата „А” му вдигна страхотна бетонна ограда, а управниците на Дупница асфалтираха пътя тъкмо до неговата порта и край. С това всичко се приключи. За награда при Галеви можеше да отиде на свиждане всеки, да им носи храна, дрехи… Сега всички пак са си добре, но всичко е за сметка на народа, на нас, които си затваряхме очите и под масова психоза бяхме на тяхна страна, а ако сега се върнат, простият народ може пак за тях да гласува. Така явно сме разгневили и бог, и природата сега е срещу нас”, довериха жителите на селото пред вестник „Вяра”.

Снимките:

1 Ако не е подпорната стена, пътят да е паднал отдавна в двора ми, заяви Ушатов.

2 От общината опънаха лента над свлачището, Красимир Ушатов и съседът му обезопасиха мястото и с дървета.

3 Георги Данаилов

4 Пътят се свлича към къщата на Ушатов.

5 Символична първа копка за ремонта на пътя Дяково-Кременик направи кметът на Дупница Атанас Янев на 20.05.2009 година.

 

Spread the love