ИД убиха християнски свещеник, САЩ преговарят за пленена жена

Filed under: Свят |

 През 2014 г. стотици хиляди християни са били принудени да напуснат домовете си, повечето от тях са намерили убежище в Иракски Кюрдистан

27-20-01-IDIL

Джихадисти от „Ислямска държава“ (ИД) убиха християнски свещеник в Северен Ирак. САЩ опитват да спасят американка, пленена преди месеци от групировката.

Убийството на свещеника Пол Якуб, отвлечен преди 8 месеца, е било извършено в град Мосул – административен център на провинция Ниневия, който отдавна е под контрола на екстремистите, предаде ТАСС. Дълго време нямаше информация за съдбата на свещеника.

От август 2014 г. международната коалиция, водена от САЩ, нанася въздушни удари по позициите на „Ислямска държава“ в Ирак и в Сирия. Засега обаче съюзниците успяват да сдържат натиска на екстремистите с цената на големи усилия, коментира ТАСС.

„Ислямска държава“ контролира обширни територии в Сирия и Ирак от юли 2014 г., като тероризира местното население и особено християнското. Само през 2014 г. стотици хиляди християни бяха принудени да напуснат домовете си. Повечето от тях намериха убежище в Иракски Кюрдистан.

Миналата седмица „Ислямска държава“ екзекутира двама японски заложници въпреки интензивните преговори между тях и Токио. Джихадистите поискаха 200 млн. долара откуп за похитените – колккото са средствата, отделени от Япония за борба с ИД.

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че Вашингтон прави всичко по силите си, за да спаси американка, държана в плен от групировката „Ислямска държава“, предаде Асошиейтед прес. Обама заяви за телевизия Ен Би Си, че САЩ и техните съюзници използват всички налични средства, за да открият къде се намира 26-годишната хуманитарна работничка.

„Това очевидно е нещо съсипващо за семейството и ние искаме да сме сигурни, че правим всичко, което можем, за да гарантираме спасяването на който и да е американски гражданин от тази ситуация“, каза той.

Американски служители настояват името на жената, похитена миналата година в Сирия, да не бъде разкривано поради страх за нейната безопасност.

Обама заяви, че е запознат с видеозаписите с обезглавяване на заложници.

„Всяка сутрин получавам ежедневна президентска справка и тя ми дава доста ясна представа за ужасните неща, които се случват. А отчасти това е причината, поради която трябва да сме толкова бдителни и толкова агресивни в преследването на зли организации като „Ислямска държава“, каза той.

Президентът на САЩ предложи бюджет на обща стойност 3,99 трилиона долара за фискалната 2016 г.

САЩ ще похарчат $53 млрд. за операции зад граница, от които 8,8 млрд. ще са за борба с “Ислямска държава“.

 

Снимка:

„Ислямска държава” контролира обширни територии в Сирия и Ирак от юли 2014 г.

 

Spread the love