Лустрацията за мутренските партньори във футбола: Мисията невъзможна

Filed under: Искам думата,Последни |

Проблемът на любимата игра продължава да е възпроизвеждането на корупционната среда от 90-те

Батето по адрес на борческите шефове: Всички те са мои деца

27-10-01-Lustratsia-futbol

Чак е срамно, че жена изкара кирливите ризи на българския футбол. Реално ексдепутатът на БСП Татяна Дончева се облегна на доклада на американското посолство в България, но думите й прозвучаха силно, защото бяха по-цинични. Колкото по-цинични са квалификациите за нашето първенство, толкова по-реално звучат, пише „Новинар” в статия отпреди 4 години.

 

27-10-01-G.Iliev-0o82

Една от казаните истини бе, че част от ръководството на БФС (както и на други футболни хора) са свързани с някогашните мутри. Това е така, защото през годините през футбола ни минаха толкова много спорни личности, че очистването сякаш би могло да се реши само със смяна на поколенията. Тъжно е, че футболът – обичан от толкова много българи, остана една от малкото сфери, която още не е „откъснала опашката си”. И проблемът е в личностите, които поддържат средата. Същата среда, която отблъсна „Лукойл” да инвестира в „Левски” и изобщо гони инвеститорите с дългосрочни намерения от футбола. Макар и някои да си тръгнаха – ВИС-2, СИК, Юри Галев, Маймуняка и повечето мрачни фигури от онези години вече ги няма, тя продължава да е непроменена и се възпроизвежда. В нея все още се разпореждат хора, които не могат да докажат произхода на първите си пачки.

27-10-01-I.Slavkov

Реално производство на големи играчи – тип „Бербатов”, няма, а от футбола ни по нормален начин не може да се печели. Респективно това създава слухове и коментари за реализиране на печалби с други, нетрадиционни методи, за които никой не признава официално. А футболните босове продължават хем да се оплакват, че „издържат” отборите си, без да могат да печелят от това, хем не си тръгват (като Николай Гигов в „Локо“ (Сф) например). Инвестициите пък, доколкото ги има, не са в школи и производство на футболисти, а в корупционни практики. Възможностите, които предложи хазартът в интернет, само засилиха проблемите.

27-10-01-L.Penev

Затова обвиненията за уговорени мачове и пране на пари, за които пише и в доклада на американското посолство, се приемат най-лесно. Тези обвинения на практика се оказват трудно доказуеми, както чистосърдечно призна и босът на „Локо” (Пд) Коко Динев. На въпрос защо при съмнения за уговорки не потърси помощ от Комисията по хазарта или да се обърне към прокуратурата, той заяви: „Съмнявам се, че това ще помогне”. В такава среда какви хора да виреят? А колкото до тези, които са били свързани с мутрите и все още са с футбола, тях „лустрация” трудно ще ги хване. Това означава с мръсната вода да изхвърлим и Любо Пенев, и Христо Стоичков, и Венци Стефанов. Те оцеляха през годините заради качествата си и при друга среда вероятно биха разкрили в по-пълна степен потенциала си като специалисти и ръководители.

27-10-01-Todor-Batkov-7

Татяна Дончева поиска също клубовете да бъдат фалирани и да станат сдружения с нестопанска цел. Но и тук проблемът е какво ще се получи. ФК-тата бяха такива и в зората на демокрацията, когато президентите се съобразяваха с общите събрания. Дали това е по-добрият вариант, е спорно до доказване на противното, а Емил Хърсев има контратеза за подобни случаи: „Фирма с двама или повече шефове не ми я хвали, тя е трудно предсказуема и никой не би инвестирал в нея”.

И още един вариант – клубовете да бъдат наистина фалирани и като не могат да печелят по нормален начин, да станат аматьорски. Предложи го и Батето навремето: „На който не му изнася ситуацията, да ходи да тича за здраве”. В тази схема вероятно биха оцелели само големите, които имат солидна запалянковска подкрепа, и тези, които имат школи и продават редовно играчи. Между другото с подобна структура през 80-те години Дания проби в световния футбол, макар че първенството й се състоеше от 1-2 професионални отбора и останалите аматьорски.

Всъщност най-необяснимото и най-трудното е защо в цивилизования свят може да се печели от спорт по нормален начин, а у нас – не.

27-10-01-Ventsi Stefanov

Сенки от миналото

 

ХРИСТО СТОИЧКОВ – ВИС-2. Тази връзка остана емблематична. Камата участва в клип на борческата компания в най-зловещите й години (заедно с Любослав Пенев). Отделно Георги Илиев му подари „Опел Тигра”, за да го компенсира за второто място във „Футболист на 1995 година”. Георги Илиев бе и на откриването на бензиностанцията на Трифон Иванов в Поликраище в период, в който с горива в България се занимаваха само определени хора, ползващи се с протекции.

ВЕНЦИ СТЕФАНОВ – СИК. „Титлата на „Славия” бе обезпечена финансово „предимно от „Интергруп”, а СИК помогнаха с някой и друг лев. Затова и сложихме рекламата на фланелките”. Това заявява в края на сезон 1995/96 г. Венци Стефанов – човекът, смятан за един от най-добрите търговци във футбола. Странно – да отстъпиш реклама на най-видното място „срещу някой и друг лев”. Всъщност грешка няма – „Интергруп” се смяташе за икономическата структура на СИК. Тъй или иначе, след като силовият застраховател се зае да помага на отбора, резултатите му рязко се промениха и от средняк „Славия” стана непобедим и спечели титлата. В края на същия сезон президентът на „Левски” Томас Лафчис предупреди, че играчи на някои от провинциалните отбори са били заплашвани от мутри на СИК да играят „правилно” срещу „белите”. Заговори се и че преди мача в Шумен човек от клуба е бил държан като заложник в багажник на автомобил като гаранция, че „Славия” ще вземе трите точки срещу едноименния отбор. Стефанов за определен период е съакционер в „Интергруп енд партнърс” заедно с Димата Руснака, Бай Миле и Стоил Славов – все покойници, а също с Големия Маргин и Маджо. Част от акционерите на „Интергруп” пък се проявяват и в гангстерската война през 1993/94 г.

ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ – ВАСИЛ ИЛИЕВ. Двамата бяха големи приятели още от времето, когато заедно пробиваха в спорта. Убийството на боса на ВИС-1 и ВИС-2 съвпадна с мач на националния отбор в Молдова, в който Любо не игра добре и бе в мрачно настроение. Пенев-младши и хора от ВИС-2 заедно стопанисваха дискотека „Нерон” в София.

ТОДОР БАТКОВ – МИХАИЛ ЧОРНИ. Адвокатът се смята за дясна ръка на издирвания от Интерпол руски бизнесмен Михаил Чорни.

ЙОРДАН ЛЕЧКОВ – ДИМИТЪР ДЖАМОВ. Твърди се, че кметът на Сливен е имал акции в застрахователя „Зора инс”, контролиран от Димитър Джамов. Последният е бивш шофьор на покойния Илия Павлов, издирван за участие във въоръженото нападение над „Д‘ескрим”.

БАНКА „НАЦИОНАЛ“. Един несполучлив опит да се създаде финансова институция, чийто уставен капитал трябваше да се формира както с пари на Стоичков, Пенев, Емил Костадинов и Трифон Иванов, така и – според слуховете – с авоари на ВИС-2.

 

КАЛОЯН СТОЯНОВ – ЦСКА. Шефът на ст. „Българска армия”, дясна ръка на „Титан” и противник на червената агитка и нейните лидери Дучето и Главата, е бивш лидер на наказателната бригада на ВИС-2 за Перник. Той замеси името си в инцидентите с играчи на отбора в ресторант в Горубляне и с Главата на мач в Перник. След мача с ТНС през есента се опита да набие част от агитката заради обидни скандирания към клубните босове.

БФС – ВИС-2. Борбата за президентския пост в БФС през 1995 г. всъщност противопостави СИК на ВИС-2. Победата на Иван Славков бе приета като успех на СИК. Впоследствие за определен период член на Изпълкома бе Николай Цветин, един от лидерите на ВИС-2. Самият Батето твърди по адрес на борческите шефове: „Всички те са мои деца”.

ЛЕВСКИ – ВИС-2. През 1998 г. Томас Лафчис организира поход срещу корупцията във футбола от Руски паметник до „Овча купел“, но в същото време на фланелките на „Левски“ се мъдреше логото на ВИС-2. Компанията в различни периоди „подпомагаше“ също „Левски“ (Кюстендил) и „Хебър“.

 

В пристъп на искреност

 

Томас Лафчис, експрезидент на „Левски”: „Колкото по-рано излезеш от футбола, толкова по-малко пари губиш.”

Валентин Михов, експрезидент на ЦСКА и на Профилигата: „Няма такъв отбор, който да печели, всички са на минус.”

Адвокат Петър Величков: „По принцип у нас футболни президенти стават хора, които избиват комплекси… Аз лично твърдя, че футболните клубове грубо, нагло и безцеремонно газят законите. Дори се нарушават по няколко закона едновременно.”

От доклада на американското посолство в България: „Масово се смята, че българските футболни клубове са пряко или косвено контролирани от фигури от организираната престъпност… Като се има предвид собствеността им, шампионатът е отровен от обвинения за незаконен хазарт, уговаряне на мачове, пране на пари и укриване на данъци.”

 

Снимки:

1 Футбол, мутри и смърт – съчетанието е една от емблемите на прехода ни, който за българския футбол още не е завършил.

2 Георги Илиев

3 Иван Славков

4 Любослав Пенев

5 Тодор Батков

6  Венци Стефанов

Spread the love