Разследване: Разпитаха ексшефа на „Напоителни системи” – Дупница Санде Костадинов за аферата за над 100 млн. лв.: Павел Черийски от Перник беше посредник с фирми – изкупвачи на желязо, изчезнаха над 80 т в Кюстендилско

Filed under: Дупница,Кюстендил,Перник,Радомир |

Стайко Ганчев, Радослав Чеглайски и Георги Харизанов поеха предприятието с дълговете от 1,8 млн. лв., при напускането им задълженията към доставчиците удариха над 22 млн. лв., твърди ексшефът

Санданчани питат новия шеф в София Ивайло Първанов: Продаден ли е под масата и хотелът на дружеството в центъра на курорта и на кого

29-01-01  отляво на дясно Радослав Чеглайски, Георги Харизанов и Стайко Ганчев

Бившият шеф на „Напоителни системи” в Дупница Санде Костадинов бе разпитан завчера в Софийската градска прокуратура по дело за тотално разпарчетосване на съоръжения на дружеството, като само за Кюстендилска област нанесените щети са за над 100 млн. лв. Заради скандала бяха уволнени бившите шефове на „Напоителни системи” Стайко Ганчев, Радослав Чеглайски и Георги Харизанов. Тримата са следствени заедно с Павел Черийски от Перник, назначен за експерт строителни дейности в Дупница през 2010-2012 г.

29-01-01 -Sande-KOSTADINOV

„Това е най-голямата кражба в „Напоителни системи”. Когато тримата бяха назначени за ръководители в предприятието, дълговете му бяха 1,8 млн. лв., а когато ги уволниха, задълженията към доставчиците бяха скочили над 22 млн. лв. Всичко това като документи е предоставено на Софийската градска прокуратура, разпитани са над 100 свидетели, един от които съм и аз”, каза Санде Костадинов. „Уволниха ме, защото се противопоставих да се бракуват помпени станции, хиляди километри стоманени водопроводи. Всеки циганин знае, че цената на желязото е от 45-50 ст. за килограм, а „Напоителни системи” продаваха на 20-25 ст. умишлено. Така умишлено бяха нанесени щети на дружеството за 40 млн. лв. само от тръби, а като прибавим и помпените агрегати и двигателите, цифрата надхвърля 100 млн. лв. Златни съоръжения бяха бракувани, нарязани и продадени за скрап на безценица. Нареждането беше да се продадат за скрап 15 000 т. На 9 февруари 2012 г. „Напоителни системи” сключиха договори с частни фирми за продажба на черни метали”, допълни Костадинов.

29-01-01 ПАВЕЛ ЧЕРИЙСКИ

За вестник „Вяра” Стайко Ганчев, който също е бивш шеф на „Напоителни системи”, обяви: „Продавали сме за скрап единствено бракувани тръби и неработещи помпени станции. Бракувания скрап продадохме на софийска стокова борса и със свежи пари успяхме да стабилизираме дружеството и да покрием дългове към доставчиците. Дружеството разполага с огромна база за напояване от 7,5 млн. дка, изградена преди 40 години. Поливните площи в страната са от 350 000-400 000 дка годишно. Една от мерките за оздравяване на дружеството е продажба на скрап. Към активите на дружеството се водят и множество разграбени помпени станции.”

29-01-81-photo_verybig_1235962

Ганчев заяви, че най-големите задължения на дружеството са към „Лукойл” в размер 0,5 млн. лв. и 1,8 млн. лв. към НАП.

Санде Костадинов обаче призова шефът на прокуратурата в Кюстендил Камелия Стефанова да се самосезира за 80 т безследно изчезнало желязо от „Напоителни системи” – Кюстендил през 2012 г.

29-01-01

„Тогава Павел Черийски от Перник беше назначен за експерт строителни дейности в „Напоителни системи- клон Струма- Места” в Дупница. Той беше посредник между „Напоителни системи” и фирмите, изкупвачи на желязо. 2012 г. бяха изсечени и всички тополи в района на Кюстендил. Става въпрос за няколко хиляди кубика. Стотици сигнали внесоха жителите на селата Копиловци и Шишковци. Изсичането е станало, без да са уведомени местните власти, нито държавните институции, отговорни за това. Изсичането се осъществява от фирми, спечелили процедури от „Напоителни системи”. Тополите са продавани на безбожно ниски цени от порядъка на 32 лв. на кубик. При положение че цената на труп топола тръгва от 50-60 лв. нагоре и всичко това стана по време на легендарното трио Стайко Ганчев, Радослав Чеглайски и Георги Харизанов. Заради масовото изсичане на дървета последиците, както виждате, са жестоки и ще става още по-зле в бъдеще при порои, зле е и за реколтата. Цялата тази безобразна сеч е облечена в законна форма, наречена „обществена поръчка”, звъняха в редакцията на вестник „Вяра” жители на Шишковци, които също са давали обяснения в Софийската градска прокуратура.

29-01-01 МАРИО НЕШЕВ

Делото срещу триото се влачи вече трета година. Никой не е обвиняем. „Напоителни системи” обаче е обран бостан, коментират хората и питат новия управител в София Ивайло Първанов каква е съдбата на ведомствения хотел на дружеството в Сандански, осъществиха ли се намеренията на появилите се мераклии да го купят за жълти стотинки? И още докъде стигна делото за разграбеното имущество на „Напоителни системи” в Сандански? Емблематична е аферата „Санданска Бистрица”, съоръжения на „Напоителни системи” за над 200 000 лв. са безследно изчезнали и унищожени.

29-01-01 Ивайло Първанов _128

Заради констатирани нарушения тогавашният министър на земеделието и храните Мирослав Найденов издаде заповед за отнемане на имуществото на сдружение за напояване „Санданска Бистрица”, град Сандански, област Благоевград. Злоупотребите са установени по време на съвместна проверка на инспектората на Министерството на земеделието и храните, Правна дирекция и „Вътрешен контрол” в „Напоителни системи” ЕАД, РПУ-Сандански, Икономическа полиция, РДНСК-Благоевград. След оглед на място са съставени протоколи за състоянието на напоителните канали, тръбната мрежа, помпените станции, изравнители, предоставени през 1999 година за безвъзмездно ползване от държавното търговско дружество „Напоителни системи” ЕАД на сдружението.
Установено е неправомерно отдаване под наем и незаконно строителство в сервитута на изравнителите, собственост на „Напоителни системи” ЕАД, унищожена машинна и електрочаст в помпена станция „Склаве”, липса на оборудване и елементи за около 70 000 лева. Откраднати са дори тухлите, оставени са само бетонните колони на сградата. Във втората помпена станция „Дамяница” двете високонапорни помпи са демонтирани, като на мястото на едната е монтирана помпа с обърнато работно колело, ползвана като турбина за изградения през 2005 година МВЕЦ „Дамяница” от фирма „Мело 98” ООД. Между „Напоителни системи” ЕАД и МВЕЦ-а не е сключен договор за използване на съоръжения на дружеството за доставка на вода и наем, както е практиката с всички останали МВЕЦ-ове, построени на съоръжения, собственост на „Напоителни системи” ЕАД. Такъв договор е сключен между ВКС „Санданска Бистрица” и „Мело 98” ООД за срок от 3 години и месечна цена от 10 лева, въпреки че сдружението няма юридическо право на това и много други.

29-01-01  иво иванов3

За всички тези безобразия няма нито един виновен, нито осъден. Само от месец-два „Напоителни системи”-София е с ново ръководство. За изпълнителен директор беше назначен Ивайло Първанов. Първанов е дългогодишен служител в „Напоителни системи”, доскорошен шеф в пазарджишкия клон. Председател на Съвета на директорите е Александър Христов, а член на Съвета на директорите е ексдепутатът от ГЕРБ и областен координатор на партията в Кюстендил Емил Гущеров. Служителите в системата на „Напоителни системи” не бяха получавали заплатите си повече от четири месеца. Как стана така, не се разбра, но преди дни хората си получиха възнагражденията. Над 5 млн. лв. бяха осигурени като приход в бюджета от новия екип. „Вече сме в график, пари за заплати има, предстои 5-процентно оптимизиране на щата, структурата е раздута”, каза новият управител на „Напоителни системи клон Струма-Места” Иво Иванов. Той отстрани активиста на БСП Стефан Димитров и възстанови на длъжност зам.-директор Марио Нешев, който заемаше поста в продължение на много години. Нешев е бивш шеф на БТК.

Снимки:

1. Отляво надясно: Радослав Чеглайски, Георги Харизанов и Стайко Ганчев.

2. С. Костадинов

3. П. Черийски

4. К. Стефанова

5. Емил Гущеров

6. Марио Нешев

7. Ивайло Първанов

8. Иво Иванов

Spread the love