Кюстендилските роми ревнаха срещу идеята за повече деца да се дават по-малко помощи, Рая Димитрова: Не пипайте раждаемостта, дайте работа 

Filed under: Кюстендил,Общество |

Digimax A50 / KENOX Q2

 

Ромите в Кюстендил се разбунтуваха срещу готвените промени в модела за насърчаване на раждаемостта. Той предвижда по-малко средства за четвърто и последващо дете, което е в ущърб на ромското малцинство, което е пряко засегнато. Предложението на социалния министър Ивайло Калфин, което се подкрепя и от бившата му колежка Емилия Масларова, е добавките да се плащат на семейство, а не за дете. Домакинствата с един малчуган ще получават 35 лева, при две деца сумата ще е 85 лева, а при три – 130 лева. За четвърто и последващо дете помощта пада под 35 лева. Сред предложенията са и да не се дават пари на ръка.

„Да, действително имаме непълнолетни роми, които имат деца и получават детски надбавки. Те са на социални помощи и спазват законите. Работим перфектно със социалните служби и общината. Тук не трябва да се пипа Законът за насърчаване на раждаемостта, а да се работи върху образованието и осигуряването на работа. Ще дам пример, че дори висшисти има без работа, които се срамуват да се регистрират на трудовата борса. Познавам и такива, които са назначени по програмите за временна заетост, срамуват се да държат метлите. Те за 4 часа работа получават по 40 лв. социални помощи при 14-дневките”, коментира общинската съветничка Рая Димитрова, която е и представител на партията на Цветелин Кънчев – „Евророма”.
Снимката

Рая Димитрова (в средата) по време на ОбС сесия

 

Spread the love