Полицейски източници: Злати Златев-Златистия е физическият убиец на Васил Илиев, поръчал го брат му Георги 

Filed under: Дупница,Кюстендил,Общество |

32-09-01 Zlati-Zlatev

Георги Илиев е истинският поръчител на убийството на брат си Васил, тази сензационна версия е основната на разследващите години след смъртта на двамата подземни босове. Висши ченгета са категорични, че фаталните куршуми застигат Васко по пътя към ресторант „Мираж“ по заповед на най-близкия му човек, пише „Всеки ден”. Хора от обкръжението на гангстерската фамилия до днес са убедени, че по-малкият от двамата братя е таял черна завист към батко си за прословутата му комбинативност и интелект, които му позволявали да обира лъвския пай от всяко бизнес начинание, а за Жоро оставали трохите. Такива показания част от тях са дали и в МВР, но чак след смъртта на Георги Илиев.

32-09-01 Georgi_Iliev

Васил регистрира през 1991 година фирмата си ВИС (вярност, инвестиции, сигурност), а съдружник му е Пламен Тимев – Ганди. Сред акционерите са Николай Цветин, Пенчо Младенов, Антон Боянов, Веселин Йотов и брат му – Георги Илиев. Истинският възход на борческата империя започва със старта на югоембаргото. От нелегалното прекарване в Сърбия на петролни продукти борците печелят милиарди тогавашни левове. Едновременно с това Васко прохожда в бизнеса с дискотеки, като открива няколко по Южното Черноморие. Няколко години по-късно е основана ВИС-2, която легално се занимава с туристически бизнес, зърно и транспорт, но прохожда с рекет, изнудване и кражби на коли.

32-09-01 Э

През 1994 г. ВИС-2 стават монополисти в застрахователния бизнес и не обичат да чуват думичката „не“. Момчетата безнаказано раздават справедливост и всеки дребен бизнесмен от Петрич до Слънчев бряг им се подчинява. Малко заплахи, много бой, кръв и разплакани майки и съпруги стоят в основата на застрахователната им империя. Безметежните времена обаче свършват, когато Васил Илиев е убит на 25 април 1995 г. в купен ден по-рано бял „Мерцедес“ кабрио на път за любимия си ресторант „Мираж“, където има среща със Слави Трифонов. Оръжието, с което е разстрелян Васко, е хърватски пистолет „Заги“. Убийството не е разкрито и до днес, но според източниците на „Всеки ден“ физическият извършител на престъплението е дупнишкият бандит Злати Златев-Златистия, който в момента е зад решетките за убийството на братовчед си.

Основателят на ВИС открива и покровителства бандита. Васил случайно се запознава с младия, амбициозен и готов на всичко за бързи пари Злати. Той успява да канализира агресивния му характер и го ползва като момче за всичко – сплашване, рекет и бой. Златев е доволен от това, че може да си развява коня безнаказано. Той се гордее, че е човек на Илиев, и се хвали наляво и надясно с шефа си. В един момент на дупнишкия бандит започва да му писва от заповедите на Васко и се обединява с по-малкия му брат Жоро. Както само „Всеки ден“ вече писа, Главния дори дава шофьорската си книжка на Златев, когато неговата е отнета от ченгетата.

Жоро и Злати се обединяват около желанието да трупат пачки за себе си, вместо да издължават огромния процент от печалбите си на Васко. Ненавистта на Жоро към по-големия му брат пък е почти фройдистка и е тлеела още от зараждането на ВИС. Големият брат правел неистови опити да се превърне от уличен бандит и крадец на коли в костюмиран бизнесмен и да влезе в столичния културен и политически елит, но постоянните наркомански изцепки на Жоро го поставяли в неудобно положение. Васил дори на няколко пъти лично шамарил брат си заради селското поведение и любовта към белия прах.

Потиснатият Георги и Златистия стават все по-близки и започват да заговорничат срещу шефа си, разкриват години по-късно запознати от подземния свят. Според тях именно Златистия е физическият извършител на престъплението, а Жоро му е обещал да се измъкне безнаказано след удара. „Единственият, който може да застреля Васко, е Злати. Той беше сред най-приближените и доверени хора на по-големия брат Илиев и знаеше отлично слабите места в охраната му“, заявиха ченгета пред „Всеки ден“.

Златистия няма нужда да проучва маршрута и навиците на жертвата си, защото са му добре известни. Главния пък му дава индулгенция за вечни времена. Така в априлската нощ бандитът застава на пусия за шефа си и обезглавява висаджийската империя.

Дивият нрав на Златев все пак го прати зад решетките. На 23 ноември 1997 г., пиян и дрогиран, бившият шеф на ВИС в Дупница уби братовчед си Любомир Мантарков-Мантарката, но в продължение на шест години бяга от полицията не без помощта на Жоро Илиев. През 2003 г. Злати бе арестуван и вкаран зад решетките, където търка наровете и днес. В едно от последните си интервюта от затвора Златистия обяви, че от старите гангстерски времена му липсва само Георги Илиев, но не и Васил.

Снимките

1 Злати Златев-Златистия

2 Георги Илиев

3 Васил Илиев

 

Spread the love