2000 почитатели на божествената напитка два дни пиха и се веселиха в най-малкия български град: Огнян Воденичаров от Мелник сложи в малкия си джоб конкуренцията за винар на годината, кметът Тотев: Чърчил е бил пристрастен към мелнишкото вино

Filed under: Дупница,Общество,Сандански,Сапарева баня |

Индийският бизнесмен Муралидар Нирач Кумар осана без дъх от фестивала, с пари от кулинарен търг ремонтират опожарената църква „Св. Николай Чудотворец”

32-12-13-01   f1 copy

С македонски песни, хора и фолклорна програма, гарнирани обилно с червено вино, стартира фестивалът на мелнишкия еликсир „Златен грозд 2015”. Стотици нашенци, македонци и гърци напълниха най-малкия град Мелник, за да дегустират напълно безплатно течния еликсир. Без пари бяха осигурени и мезетата за гостите от организаторите от Сдружение „За Мелник“ и община Сандански.

32-12-13-01   f2 copy 32-12-13-01   f3 copy

Общинският кмет Андон Тотев поздрави всички и им пожела да се насладят на мелнишкото вино в двата фестивални дни. Тотев припомни, че от този еликир е пил и някогашният министър-председател на Великобритания Уинстън Чърчил. Всички места в хотелите и частните квартири бяха резервирани. „Най-много са българите, но дойдоха и доста гърци и македонци. Те не пропускат такива събития, на които могат да опитат от нашето мелнишко вино. Пристигат с автобуси, правят си екскурзия за 2 дни и се наслаждават и на напитките, и на мезетата ни“, твърдят собственици на заведения в Мелник.

32-12-13-01   f5 copy 32-12-13-01   f6 copy

Целта на проявата е да се представят най-качествените вина на десетките изби в региона, които се оценяваха от професионални дегустатори. Имаше и конкурс за най-добър частен винопроизводител. „Ние сме поканени, за да сме в журито и да оценим кои са най-ароматните и вкусни напитки на боговете на частните стопани“, сподели лидерът на Винената партия Иван Лулейски. За втора поредна година приза „Винар на годината” получи Огнян Воденичаров от Мелник. На второ място за домашно вино се класира Димитър Янудов от Гоце Делчев, трети остана Митко Манолев-Шестака. Наградата на победителите връчи зам.-кметът Младен Тимчев. 15 собственици на изби се надпреварваха за „Широка мелнишка” и „Купаж”. На първо място в конкурса ”Широка мелнишка лоза” се класира винарската изба на петричкия бизнесмен Костадин Чорбаджийски. На второ място се класира изба от Логодаж. В категория „Купаж” на първо място бе отличена изба от Мелник, а второ място отиде в Логодаж. За настроението на местните хора и туристите се погрижиха много самодейци от община Сандански, Македония и Гърция. Те представиха автентичен и обработен фолклор.

32-12-13-01   7 copy

В неделя бе концертът на изпълнителя на македонски песни Володя Стоянов. Мащабната проява не пропусна и депутатът от ВМРО Атанас Стоянов и председателката на „Ние, жените” Здравка Чимева. Целта на фестивала е да утвърди виното като национален продукт и да спомогне за развитието на региона като дестинация за винен туризъм. „Радваме се на добър оборот през двата фестивални дни. Това е начинът да привличаме гости – с атрактивни прояви“, заяви стопанинът на популярна кръчма в Мелник Илия Гърчев.

32-12-13-01   8 copy

Проведе се и кулинарен търг, а събраните средства ще се дарят за ремонта на митрополитската църква „Свети Николай Чудотворец“, в който вилня пожар миналото лято и в момента е затворен. Организаторите – Сдружение „За Мелник”, община Санданскии и Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, поканиха за почетен гост на събитието Виктор Баженов, съветник и директор на Руския културно-информационен център. За празника дойдоха и 17 винопроизводители от френската столица на виното – Бордо, водени от Ги Лабейри, директор на академия Винексперт, и индийският бизнесмен Муралидар Нирач Кумар. Дългогодишният партньор на хотелиерите – Костадинка Тодорова, председател Международни инициативи за сътрудничество, доведе гости на фестивала от 10 държави, сред които Франция, Непал, Филипините, Латвия, Виетнам, Мексико, Португалия, Холандия, Испания, Австрия, които се обучават в България в социално предприемачество и иновативни практики. Хореографска въртележка, изпълнена в първия ден от танцьорите от фолклорния ансамбъл към читалище Дълбошница, пресъздаде ритуала „Зарязване” и насочи обективите на камерите и фотоапаратите на зрителите от 12 държави към Мелник и празника на мелнишкото вино. Народните ритми не оставиха зрителите равнодушно и следобед след много дегустации, наздравици и всеобщо одобрение на труда на винарите на мегдана се изви голямо българско хоро. Докато едни танцуваха, други продължиха да опитват най-добрите вина. През втория ден с кръшни хора и македонски песни самодейците от ансамбъл „Празник” и читалище „Отец Паисий” към община Сандански поканиха гостите на фестивала да продължат веселбата, а домакините почерпиха гостите на най-малкия град в България с вкусни местни мезета за тежкото мелнишко вино и вдигнаха наздравица за винопроизводителите с думите „Да е берекетлия годината и догодина пак да се съберем.”

Снимките:

Кметът на Сандански Андон Тотев откри Винения фестивал в Мелник.

2  Сред кукерите имаше и жени.

3  Танцова формация представи ритуал по подрязване на лозя, след което поведоха хорото.

4  Изви се хоро на мегдана.

5 Заместник-кметът на Сандански Младен Тимчев награди победителите в конкурса за най-добро вино.

6 Музикантите и певците от село Овчарци

7  Кукерите създаваха приятно настроение.

 

Spread the love