Затварят опасния път Рибново – Осеново заради свлачища, трасето на документи не съществува, хората се гневят: „Хидро –Девин” остави разруха, а глътна 17 млн. лв.

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

Кметът Минка Капитанова: Въртим се в омагьосан кръг – хем няма пари за почистването, хем не може да му издадат Акт 16, хем можем да търсим отговорност от фирмата изпълнител, тъй като обектът не е въведен в експлоатация

 

35-06-01 Минка copy

10-километровият обходен път Рибново – Осеново ще бъде затворен за движение в близките дни, тъй като е опасен както за автомобили, така и за хора. Въпросният път бе истинска гордост и мечта за бившия управник Ахмед Башев, но все още няма акт 16.

35-06-01 сегашното състояние на пътя Рибново -Осеново copy

Въпреки това местните хора го ползват вече шест години, тъй като спестяват време и пари, когато пътуват за Благоевград или София, без да им се налага да обикалят през Гоце Делчев. Именно този път осигури два от четирите мандата на кмета Ахмед Башев, припомнят хората, но сега се налага да бъде затворен. Освен това пътят не фигурира в никакви документи, защото нито е завършен изцяло, нито пък има Акт 16.

Пътят Рибново – Осеново бе построен през 2009 г. и глътна 17 милиона лева от държавата. Показно и с всички салтанати първата копка направи Емел Етем като министър на държавната политика по бедствия и аварии. Отсечката и до днес не е завършена напълно и затова официално не е въведена в експлоатация.

24-06-01 Ahmed-Bashev

„Пътният участък не е въведен в експлоатация, а вече се руши. Асфалтът е отцепен, в началото на пътя има паднала огромна скала, която не може да се избута наникъде дори с багер. След последните порои на няколко места са паднали свлачища”, заяви  кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Абсурдното около пътя Рибново – Осеново е, че община Гърмен няма как да задели от бюджета си средства за почистването му,  защото такова шосе по документи никъде не съществува. В същото време Държавната приемателна комисия никога няма да приеме шосето в този му окаян вид, което на практика може да се окаже, че пътят ще остане доста дълго време затворен. Пътят трябва да се ремонтира основно, да се изградят водостоци и канавки, каквито в момента в по-голямата част от трасето липсват. Той е зарязан само на чакъл и по него няма положен асфалт, а 17-те милиона са потънали и безвъзвратно изгубени.

35-06-01 Емел Етем на изторическият път Рибново -Осеново с лидери и депутати от ДПС copy

„Ние не сме спрели процедурата по узаконяването на пътя, но няма измъкване от този омагьосан кръг – хем няма пари за почистването му, хем не може да му издадат Акт 16, ако не се ремонтира и приведе във вида му отпреди 6 години. Не можем да търсим и гаранция от фирмата изпълнител за некачествена работа, тъй като обектът не е въведен в експлоатация”, обясни кметът Минка Капитанова.

През 2014 г. жители на гърменското село Рибново поискаха пълна проверка за похарчените 17 милиона лева за пътя Рибново-Осеново, така и не получиха отговор от институциите.

Местните хора още при дадения старт на строителството  определиха първата копка на Емел Етем  като поредната, тъй като въпросното трасе е било откривано предизборно още няколко пъти в годините преди това, включително и от бившия първи секретар на ОК на БКП Лазар Причкапов.

На хората от Рибново тогавашният кмет на общината Ахмед Башев и фирмата изпълнител „Хидро – Девин” обещаха, че до края на 2008 г. пътят ще бъде асфалтиран, а през пролетта на 2009-а официално открит с необходимите канавки, водостоци и други пътни съоръжения.

„Вече сме 2015 година, а пътят нито е асфалтиран, нито е завършен, нито е открит официално. Оставиха го да се руши. Парите са изхарчени, фирмата изпълнител и подизпълнителите си прибраха парите, посредниците, комисионите, а нас кучета ни яли. Отново сме без пряка пътна връзка и отново пътуваме над 30 км до Гоце Делчев, за да стъпим на главния път Благоевград – София“, коментират жителите на Рибново шест години след шумотевиците около строителството и настояват виновниците да бъдат наказани и върнати парите.

 

Снимките

1 Минка Капитанова

2 Сегашното състояние на пътя

3 Ахмед Башев

4 Първата копка на Емел Етем

 

Spread the love