„Уикилийкс”: ВИС е най-големият играч на пазара на наркотици

Filed under: Искам думата,Последни |

ВАИ контролира трафика, производствените обекти и мрежите за разпространение, занимава се и с трафик на крадени автомобили от Западна Европа към бившия Съветски съюз, с изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда

35-10-01-Georgi Iliev-II

„ВАИ холдинг” е най-големият играч на пазара на наркотици, контролира трафика им, производствените обекти и мрежите за разпространение. Това се казва в грама на американския посланик Джеймс Пардю, посветена на организираната престъпност в България, публикувана от „Уикилийкс”.

35-10-01-Ilia Pavlov

„ВАИ холдинг” (преди това ВИС и ВИС 2) е основана през 1991 г. от бившия борец Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от „Васил Илиев Секюрити”. След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2.

35-10-01-Madjo-5

През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма „Империал”, а през 1995 г. е застрелян и по-малкият му брат Георги Андреев Илиев поема ръководството на ВИС 2, а след това го преименува.

Жоро Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият „лейтенант” Николай Мирчов Цветин, познат още с прякорите Близнака и Коко, се счита за човека, контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката. Други високопоставени членове на ВАИ са: Антон Боянов и Пламен Василев Тимев – Ганди. През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ – Методи Златанов Методиев – Мето Илиянски, изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен, или убит, е възможно също така той да се укрива.

35-10-01-maikal-4orni1

Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам през декември 2003 г., Константин Димитров – Самоковеца беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон. Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров ВАИ успя да задържи контрола над пазара на наркотици чрез Антон Петров Милтенов – Клюна, за когото се смята, че е наследил нарко- и контрабандните операции на Димитров.

Друг от най-близките приятели на Георги Илиев – Димитър Илиев Джамов, се свързва с търговия с наркотици в Централна и Южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен Яман Хаки Намли. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов от Мултигруп.

Като най-голям играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и мрежите за разпространение. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от Западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда. ВАИ има и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Холдингът контролира застрахователната компания „Юпитер”, както и Слънчев бряг, един от най-големите български черноморски курорти. Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени „Ексграунд Модълинг Ейджънси”, която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев – Мария Делчева Илиева.

Красимир Андреев Маринов – Големия Маргин е настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно „Интергруп”) с Младен Михалев – Маджо, също бивш борец, и с Румен Гоцов Николов – Пашата. Николов е свързан и със Съюза на бившите командоси. Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е Венцислав Димитров Стефанов. През април 2004 г. синът му, Димитър Венциславов Димитров е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на „Интергруп” включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции „Амигос”), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция. Наркоинтересите на групировката се управляват главно чрез връзките й с Иван Тодоров Доктора, който се счита за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите.

Кирил Сотиров – Японеца е известен цигански барон, свързан с „Интергруп” и с Иван Тодоров. Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални емигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април, 2005 г. Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове („Славия”) до банки (Първа източна международна банка) и от застраховки, нефт, търговия с метали, строителство и недвижими имоти („Софийски имоти”) до агенция за манекени („Визаж”).

Венцислав е мениджър на футболен клуб „Славия” в София. Георги Лялев е също в управителния съвет на „Славия”. Бащата на Лялев, Траян Лялев е декан на Юридическия факултет към Югозападния университет в Благоевград. Чрез Лялев Румен Николов и Младен Михалев са получили дипломи за юристи. Георги Лялев е и бизнес партньор на Румен Гайтански – Вълка, чиято фирма WOLF 96 също е свързана с „Интергруп”.

Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от Евгения Георгиева Калканджиева. Смята се за близка на Красимир Маринов. Застрахователната компания на групировката „Бул Инс”, е най-големият застраховател в България. Секторът, в който законните и незаконните действия на групировката се сливат, са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на „Бул Инс” са защитени от кражби, тези, които не са застраховани от „Бул Инс”, се считат за свободни да бъдат откраднати. „Интергруп” също контролира и „Юниън Иншурънс”.

Звездата на доайена на организираната българска престъпност „Мултигруп” драматично залезе след убийството на лидера й Илия Павлов през 2003 г. На нейно място изгря звездата на групировката ТИМ, която все повече заприличва на „Мултигруп” в усилията си да проникне в колкото се може повече незаконни сектори. Това се казва в грама на американското посолство в София, разпространена от „Уикилийкс”.

ТИМ е новият лидер на българската организирана престъпност. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши „тюлени“, които са служили в елитно военно поделение, преди то да бъде разпуснато в началото на 90-те години. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на „Мултигруп”, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: Тихомир Иванов Митев (български гражданин, роден на 10 октомври 1958 г.), Иво Каменов Георгиев (български гражданин, роден на 26 септември 1969 г.) и Марин Великов Митев (български гражданин, роден на 5 октомври 1957 г.).

Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката.

Въпреки че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организирана престъпност, включително известния руски престъпник Майкъл Чорни. Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността, докато Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката.

Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ (телевизионен канал, базиран във Варна, излъчващ в цялата стана по кабел и сателит), още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио „Алфа” (което излъчва и в цялата страна), вестник „Черно море“ (вестникът с най-голям тираж във Варна и областта) и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси.

 

Снимки:

1 Георги Илиев

2 Илия Павлов

3 Младен Михалев – Маджо

4 Майкъл Чорни

 

 

Spread the love

Коментар за:  „Уикилийкс”: ВИС е най-големият играч на пазара на наркотици

  1. Ако тази простотия наистина е извадена от Уикилийкс, значи много им е паднало нивото и все повече затъват в конспирации. Тези „групировки“ отдавна не съществуват и отдавна престъпността не е това, което беше по времето на 90-те. Да не говорим, че споменават и легален холдинг и му преписват незаконна дейност, което си е клевета и престъпление. Срам и резил!

    Демирев
    2015/февруари/13 at 9:06 AM