5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще глътнат 270 млн. евро

Filed under: България |

36-18-03-20150213.uamltoxcsa

Необходимата сума за модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е над 270 милиона евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Тя трябваше да отговаря на въпрос относно удължаване на ресурса за експлоатация на блоковете на централата. „До настоящия момент във връзка с всички дейности, които са изпълнени, са изплатени около 190 милиона лева“, обясни тя.
Обмисля се вариант за осигуряване на финансирането за удължаване срока на експлоатация за тези два блока, защото те са наш основен приоритет и се работи по няколко варианта за финансиране, за да можем да се справим в рамките на времевите срокове, продължи министърът. „По отношение на 5-и блок на практика не разполагаме с резерв от време и това означава, че всички трябва да оптимизираме усилията си, за да се поберем в програмата, която е разписана“, каза тя.
Петкова посочи, че основно изискване за издаване на нови лицензи е наличието на оценка на ядрената безопасност и радиационна защита и оценка на действителното състояние и оценка на съответния блок. „В изпълнение на тези изисквания дейностите относно продължаване на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са разделени на два основни етапа“, каза още тя. И уточни, че изпълнението на първия етап е приключило.
„Комплексното изследване и за двата блока за периода 2012-2014 година отговаря на най-високите стандарти за безопасност на ЕС. Резултатът от изследванията показва, че техническото състояние на компонентите на 5-и и 6-и блок на АЕЦ съответстват на изискванията“, поясни министърът.
„Програмите за 5-и и 6-и блок са съгласувани след преглед на Агенцията за ядрено регулиране през месеците май и юни 2014 година. Това позволи стартирането на втория етап на програмата. Мерките ще се изпълняват през период 2014-2016-а за 5-и блок и периода 2016-2018 година за 6-и блок. Финансирането за АЕЦ в бизнес програмата е предвидено в периода 2014-2019 година за изпълнението на втория етап на проекта“, допълни министърът на енергетиката.

Spread the love