Киев, Донецк и Луганск твърдят, че след прекратяването на огъня примирието се спазва

Filed under: Свят |

В двата града се радват на спирането на огъня

37-20-01-Ukraine

Трима цивилни са загинали, а 13 са били ранени през последното денонощие в Донецк, съобщи кметството на града, цитирано от Интерфакс. Киев, Донецк и Луганск съобщават, че като цяло примирието се спазва. От фейсбук страницата на лидера на „Десен сектор“ Дмитрий Ярош бе свалено войнственото съобщение, че два негови батальона продължват да се сражават край Дебалцево. Представителят на Генералния щаб на Украйна Владислав Селезньов обяви, че бунтовниците 10 пъти са обстреляли позиции на правителствените войски, предаде РИА Новости. Опълченците от своя страна отчитат два обстрела по техни позиции през нощта. Представителят на Министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин каза, че в светлата част на деня няма официално фиксирани нарушения.

Действията на бунтовниците след началото на режима на прекратяване на огъня в Донбас засега не дават повод да се говори за рухване на примирието, обясни Владислав Селезньов на брифинг. На въпрос във връзка със изявлението на президента на Украйна Петро Порошенко, че на цялата територия на страната ще бъде въведено военно положение, ако в Донбас не се установи примирие, Селезньов напомни, че „при обявяването на режима на тишината началникът на генералния щаб на Украйна и главнокомандващ силите на Украйна е набелязал условията, при които се открива огън на поражение срещу терористите – това е явно нападение срещу позициите на правителствените сили и огън по населени места, където се намират мирни граждани“. „Всичко, което се случи тази нощ, е провокиращ огън, който се е водил системно, а не локално“, констатира Селезньов.

Иначе хората в Донецк и Луганск се радват на спирането на огъня вследствие на примирието, влязло в сила от нощта.

Жителите на Донецк прекараха първа нощ без бомбардировки срещу града благодарение на прекратяването на огъня, но не вярват, че то ще продължи дълго.

„Не ми се вярва, че спирането на огъня ще бъде спазвано дълго. Даже и да е само няколко дни, пак не е зле. Ще ни позволи да възстановим водата, газоснабдяването и електричеството. От 12 януари в нашия дом ги няма и трите“, разказва 77-годишният местен жител Андрей Андреевич, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

Примирието влезе в сила от нощта въпреки престрелки от двете страни, които приключиха до 3 часа.

Пазарът срещу железопътната гара в Донецк бе необичайно оживен тази сутрин.

„Има 10 пъти повече хора от обикновено. Почти както преди войната“, се радва Ирина, продавачка на сладкиши и бонбони.

„Чакахме прекратяването на огъня в един през нощта, както чакаме часовникът да удари дванайсет на Нова година“, възкликна жената от съседната сергия, която продава кисели краставички и кисело зеле.

„Хората тук са толкова отчаяни от всекидневните бомбардировки, че не вярват ситуацията да се подобри“, допълва тя.

В другата сепаратистка област в Източна Украйна – Луганск – също изглежда, че прекратяването на огъня се спазва като цяло, макар че двама цивилни бяха убити на място под контрола на украинската армия.

На 25 километра от стратегическия град Дебалцево, където се водиха най-ожесточените сражения между украинската армия и проруските сепаратисти, украинските войници се развличат с четене или с игра на футбол, съобщи журналист на АФП.

Войниците там обаче също са скептични колко ще продължи временното затишие.

 

„Има надежда, разбира се, но е малка“, каза един войник.

 

Снимка:

В Източна Украйна се радват на примирието, но не хранят надежди да продължи.

 

Spread the love