За кого гърмят бомбите:  Взривиха мерцедеса на вицепрезидента на „ВАИ холдинг” Николай Цветин-Близнака

Filed under: Искам думата,Последни |

 Причината: сплашване, вторият във ВИС 2 е достатъчно близък до Илиев и е далеч по-лесна мишена, тъй като не ходи с усилена охрана

38-10-01-Nikolay_Cvetin_2

Един епизод от ганстерската война в България от ноември 2000 г. Всъщност война между силовите групировки няма, смятат експертите по сигурността, макар и ситуацията в ъндърграунда да е взривоопасна. Впрочем те и днес, 15 години по-късно, решават споровете помежду си както преди – с бомби, побоища и разстрели или си отмъщават по най-естествения за тях начин – силово. Но се признава една закономерност и тя се състои в отказа от правосъдие у нас. Въпреки известните прояви на повечето престъпни босове, нито един от тях не е бил осъден за деянията си през последните години, въпреки обещанията и имиджовите акции на МВР. А когато едно деяние не се наказва, авторът му заживява с чувството, че е недосегаем. Освен от ненаказаност самочувствието им достигна критична маса и от контактите с управляващи политици, съвместни сделки, финансови услуги т.н.

38-10-01-georgi-iliev-21

Изминалите десетина дни се оказаха едни от най-взривоопасните през последните 3 години в буквалния смисъл на думата. Което е лошо. Добрата новина е, че няма гангстерска война. Или поне няма причини да има. Обстоятелствата и реалностите са такива, че никой не е заинтересован от нея, макар че медиите все повече си припомнят фигури от силовите структури и борческите групировки. А чувството за раздвижване в редиците на известни герои от родни екшъни става все по-натрапчиво.

 

Мишената ВИС

38-10-01-Vasil Iliev

Миналия вторник вечерта пред къпалнята “Мария Луиза” беше взривен мерцедесът на вицепрезидента на „ВАИ холдинг” Николай Цветин-Близнака. Той е дясната ръка на небезизвестния Георги Илиев, водач на структурите на ВИС-2 и президент на ФК “Велбъжд”. Цветин е член и на управителния съвет на Българския футболен съюз и има няколко съвместни фирми с хора от ВИС. Според МВР бомбата е била поставена върху задната лява гума на Мерцедес 320 с регистрационен номер С 99 95. Както се изрази вътрешният министър Емануил Йорданов, тя е нанесла “декоративни повреди на колата”. Безспорно е, че шашката е била поставена за сплашване. В сравнение с взрива в “Амбасадор” и бомбата, която разкъса Момчил Бенев на “Беловодско шосе” в кв. „Бояна”, нейният заряд е колкото на пиратка.

38-10-01-S_Binev2

Самият Цветин не е бил с колата, а тя е била управлявана от неговия шофьор, който отишъл да пие кафе в обновеното заведение на “Мария Луиза”. Къпалнята е дадена на висаджии от Столична община срещу 15 000 долара годишно и се управлява от “Селф Соф” ООД, собственост на Георги Илиев и Николай Цветин. Самата фирма е учредена още през 1994 г. и тогава съдружници в нея са още Васил Илиев и Георги Цветин. По това време Николай Цветин е далеч по-близък до Васил Илиев, а неговият брат дружи с Жоро Илиев. Георги Цветин загива при автомобилна катастрофа, а през 1995 г. шефът на ВИС-2 Васил Илиев беше застрелян на 300 метра от столичния ресторант “Мираж”. Така във фирмата остават Георги Илиев и Николай Цветин, въпреки различията в характерите си.

Основателен е обаче въпросът защо бомбата е била поставена под колата на Цветин, а не под тази на Георги Илиев. Цветин не е известен с мутренски прояви въпреки съдружието си с Георги Илиев и минава за коренна негова противоположност. Близнака открай време се занимава повече с икономическата структура на ВИС – „ВАИ холдинг”, няма конфликтен характер и е много по-компромисен, твърдят хора от БФС. Затова е много по-вероятно истинската цел на посланието да е към Георги Илиев.

38-10-01-Dimata Rusnaka

Николай Цветин е достатъчно близък до Илиев и е далеч по-лесна мишена, тъй като не ходи като него с усилена охрана. Босът на ВИС-2 открай време се придвижва с по десет човека около себе си и е взел всички мерки за безопасността си, което не може да се каже за съдружника му. Името му отново нашумя миналия месец, след като посегна на Слави Бинев в заведението му БИАД, за което беше арестуван и след това освободен.

Наред с подозренията, че е замесен в доста съмнителни схеми, наистина изглежда логично това да е знак към него. Сред подземните среди витае и друг слух – че хора на Жоро Илиев имат пръст в опита за покушение срещу Поли Пантев през лятото. Тогава беше направен неуспешен атентат срещу сикаджията с гранатомет. Но това е малко вероятно, защото, ако Пантев иска да си отмъщава на някого, няма да го цели с шашки и да му дава знак да се пази. Вероятната причина е друга.

 

Руснака и Маймуняка заедно

 

Другата новина, която произведе МВР наред с взрива под колата на Цветин миналата седмица, е арестът на Димитър Димитров-Маймуняка и Дмитрий Минев-Руснака. Маймуняка беше дълго време шеф на силовите структури на ВИС-2, а Руснака – съдружник в СИК. Според съобщението на МВР двамата са пребили столичанин пред заведението “Макдоналдс” в “Младост”. Въпросният 37-годишен мъж е бил обвинен, че е откраднал лека кола ауди. Съвместни действия на Маймуняка и Руснака обаче изглеждат почти абсурдни, тъй като двамата трудно се понасят и винаги са били един срещу друг. Както се изрази самият Димитров в едно от своите интервюта, той с Руснака дори и минерална вода на една маса не е пил. От полицията обаче дават друго обяснение на случая. Пребитият се е занимавал и друг път с кражби на коли и е посегнал на автомобила на приятел на Руснака. Маймуняка пък познавал въпросния “зуладжия” и отишъл да посредничи при решаването на спора. Димитров контролираше крадците на коли, когато ВИС-2 беше в апогея си. На място обаче нещата не са се развили, както са очаквали, “со кротце, со благо” и се е наложило и “со малко кютек”.

 

Защо се размърдаха мутрите

 

Събитията миналата седмица изглеждат само на пръв поглед хаотични. В тях има една закономерност и тя се състои в отказа от правосъдие у нас. Въпреки известните прояви на повечето от лидерите на сенчестия бизнес у нас, нито един от тях не е бил осъден за деянията си през последните години, въпреки обещанията и имиджовите акции на МВР. В този смисъл собствениците на БИАД и още 16 други заведения в столицата, които дадоха пресконференция, за да изкажат възмущението си, че Георги Илиев все още не е осъден за нападението в заведението им миналия месец, имат известно право. Когато едно деяние не се наказва, авторът му заживява с чувството, че е недосегаем. Към неработещото правосъдие трябва да се добави и отслабеният натиск на властта към криминогенните фактори у нас, липсата на респект към репресивните органи, корупцията в МВР и прокуратурата. И се стига до заключението, че мутрите започнаха да се държат така, както винаги са се държали. Решават споровете помежду си както преди – с бомби и побоища или си отмъщават по най-естествения за тях начин – силово. Но вече не го правят тайно и дори не изчакват сгоден момент, а действат арогантно, както преди. Освен от ненаказаност самочувствието им достигна критична маса и от контактите с управляващи политици, съвместни сделки, финансови услуги, които са правили на общинари, и т.н.

Затова поведението им трябва да се смята по-скоро за естествено, а изявите им – за предсказуеми.

 

Снимки:

1 Николай Цветин – Близнака

2 Георги Илиев

3 Васил Илиев

4 Слави Бинев

5 Дмитрий Минев-Руснака

Spread the love