Славчо Начев от Бистрица положи глава под секирата на Васко Виденов на тайно винено парти в планината, ловджията   Тупавичарси разкри 25-годишна тайна: Срещнах мистериозно същество с мантия на Фенерка, не остави следи в снега

Filed under: Дупница,Общество |

. Най-личният ерген Боби Николов изпече крехки пържоли, песните на Петър Петров ехтяха из цяла Рила

. Бистричани водят външни хора до тракийската скала Плочата  със завързани очи, за първи път позволиха да се снима местенцето им за тайни сбирки

 

40-12-01 220 copy

 

Ентусиасти от дупнишкото  село Бистрица почетоха бог Дионис и Трифон  Зарезан  на тракийската  скала  Плочата в Рила планина. Един от най-личните  ергени  в Бистрца – Боби Николов, който работи в дупнишкото  ВиК, изпече вкусни и крехки пържоли за компанията в планината. Из цялата Рила планина ехна уникалният глас  на певеца Петьр Петров, който запя с цяло гърло  български  и сръбски  хитове, виха се и народни  хора. Като най-атрактивни от компанията обаче изпъкнаха Васко Виденов и Славчо Начев, които се подгониха с брадвата и разиграха кръвожадна сценка от най-тъмните робски години.

40-12-01 223 copy 40-12-01 230 copy

На празника на любовта и виното голяма  еуфория  бе  обхванала    жителите  на  дупнишкото  село  Бистрица. Най-коментираната  тема на празничните софри бе големият  интерес, който  предизвика  преди  дни пирамидата на траките  и  светилището  на Фенерка на  международната туристическа борса „Ваканция СПА”. Пирамидата  грабна  сърцето и на министърката на туризма Николина Ангелкова, която  си е наумила да  вьрне  руските  туристи в Бьлгария  с  нови  чудеса.

За първи  пьт  бистричани  разрешиха  да  бьде  снимано  точното място  в планината, където  от  времето на траките до днес се почита богът на виното Дионис. Хора, които  не  са жители на село Бистрица, са качвани до това място с превръзка на очите.

40-12-01 232 copy 40-12-01 0244 copy

А името Плочата идва от уникалната скална  плоча, която дава име на местността.  Компания  от  десетина бистричани, приятели  от детските години, продължават  потомствената  традиция  да посрещат  празника  Трифон Зарезан и на  бог  Дионис  в планината  на тракийското оброчище Плочата. По  време на турското  робство плочата е било  място, кьдето са  се крили  хубавите  моми от турците и  мъжките  рожби  от  еничарите според легендите на бистричани. В робските години в селото е имало таен код „чалма”, когато наближи опасност и всички трябвало да се скрият в Калето зад  плочата. Турската  дума  „чалма”  е  била  ползвана, за да не се усъмнят  турците и да не разберат кьде  се  укриват бегълците.

Иначе преди  изкачването на Плочата  част от мъжете седяха на раздумка с попа на Бистрица  Борис и младия бистришки  бизнесмен Георги Вирчев, син на собственичката на фурната в Бистрица Латинка, която замина на гурбет в Америка.

40-12-01 255 copy 40-12-01229 copy

Георги  обсъждаше  с  отчето идеята си да прави ферма с телета и се зарече да изгради  кьщички за гости. Докато се  черпеха за Трифон  Зарезан в новото заведение  на  Георги,  внезапно  чашите с вино се разляха на масата. Поп Борис би  камбаната на черквата „Св. Спас” с тъжната вест: „Баба ви Верка  почина”. Затова и мъжете  отсипаха  от  чашите  вино на земята за Бог да прости. В компанията бе и тъстът на  бизнесмена  Георги, който  разказваше  на групата  ловджийски  истории, но като  видя как виното само се разля  на масата, реши да сподели крита тайна  от 25 години. И страстният ловджия Тупавичарски  заразказва:

„И отче, честен  крьст, тръгнал  съм на лов кьм тракийското  светилище на Фенерка. С  мен са и трите ми ловджийски  кучета. През  нощта бе валял  сняг и беше натрупал 15-20 см. Правя си аз пъртина да вървя  и изведнъж  пред  мен на три метра изскочи  нещо. Отдалече  ми  прилича на висок човек с мантия, викам  си  някой колега  авжия е, да  го  настигна, да не съм сам. Той се движи  пред  мене и ме примамва  да  го следвам, знае, че го виждам. Ту  ми прилича на човек, ту на животно. Променя  се  във  вьздуха. Тъкмо да му викна „Колега” и се вцепених. Аз  правя  пъртина  в  снега, то се движи  пред  мене, а не оставя  стьпки, ни следи на  снега – нито човешки, ни  животински и кучетата не го лаят. Значи не го виждат, виждам  го само аз. Съществото  сви зад  голям камьк, стигнах  камька, сякаш бе  влязло  в него, и повече не го видях. Не  посмях  на  никого  да го кажа това, защото е невероятно. Но археолозите, които ще проучват  тракийското светилище, може  би ще разбулят  някои мистери”, надява се Тупавичарски.

Васил  Виденов, като  чу невероятната история на ловджията,  също се реши да сподели. „Няколко  пьти  опитвах  от скалата над пещерата на Фенерка да се спусна в нея, мятам въжето в пещерата, а то като махало на часовник  отива ту вляво, ту вдясно. Невидима сила сякаш стои на входа на пещерата и никой не допуска”

Васил  натовари  в  червения си джип групата, щом  разбраха, че ги чакат на Плочата сьс скара и пържолки. Още един джип бе паркирал  на калето на Плочата, където някога са връзвани и крити  конете  с хората. Боби Николов с племенника си Дани, майка му Даниела Николова, със зетя и певеца Петьр Петров, който се бе изкачил с цялото си оборудване, вече бяха приготвили софрата. Васил Видинов и приятелят му от детските години Славчо Начев изиграха с истински професионализъм сцена от турското робство. Дегезиран с  маска, Виденов замахна с брадвата към Славчо, който положи глава на дръвника.

„Както  са ни  клали  нас  турците  през  робството,  на  дръвника сега е целият свят. Къде бяха Америка и Европа. Само  Русия ни спаси и пази отново от дрьвника”, смята Славчо Начев и рецитира: Глава си давам, хубава Яна не давам на турска вяра”.

Снимките

1 Бизнесменът Георги Вирчев, отчето Борис и Славчо Начев

2 Личният ерген на Бистрица Боби Николов с майка си Даниела и Славчо Начев

3 Групата от  Бистрица  в планината на Плочата

4 Страстни български и сръбски хитове с невероятно вдъхновение запя  бистришкият  Орфей – Петьр Петров

5 Васко Виденов и Славчо Начев припомниха от какво са ни  отьрвали  руските  освободители.

6 Мъжко бистришко хоро се изви над планинска пропаст за празника на любовта и виното.

Spread the love

2 коментара за: Славчо Начев от Бистрица положи глава под секирата на Васко Виденов на тайно винено парти в планината, ловджията   Тупавичарси разкри 25-годишна тайна: Срещнах мистериозно същество с мантия на Фенерка, не остави следи в снега

  1. а с кои да те занимават бе…?С някои комплексар като теб които купува кола за 10-15 бона с пари от мама,баба и тате после няма и 10 лева за гориво,ако тате не му даде…….И да седне да пие кафе на КОЛАТА ,че е модерно….вижтеме чуитеме……газар съм…..

    методи
    2015/февруари/19 at 21:07 PM

  2. За какво занимавате всички с бистришки сеяни, кото се качили да се напият. Имали скришно място, глупости световни. Там освен секири и ножове друго почти нямат.

    Кирил
    2015/февруари/19 at 11:34 AM