Французите рестартират „Дестинация Рила” за 600 млн. евро 

Filed under: Дупница,Сапарева баня |

Стефан Дюлае връчва на министър Лукарски актуализиран проект за ски комплекса на 55 000 дка между Сапарева баня и Говедарци

40-01-10

Проектът на френската група Accor „Дестинация Рила” за 600 млн. евро ще бъде рестартиран, оповестиха на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и близо 100 германски и френски компании, които работят на българския пазар. Срещата беше организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара и Френско-българската търговска и индустриална камара.

Намеренията на компанията разкри председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Дюлае. „По време на предишното правителство поради технически причини не успяхме да приключим или напреднем с този проект, който засяга няколко министерства – на околната среда и на туризма. Проектът е с голям мащаб и е с концепция за изграждане на ски курорт. Съвсем скоро ще предоставя на министъра едно ново актуално досие по темата и се надявам, че този проект ще бъде рестартиран, тъй като е изключително важен за българската икономика”, е казал след срещата Дюлае.

На журналистически въпрос дали с германските и френски партньори е дискутиран въпросът как с част от заема от 16 млрд. лв. ще бъде подпомогната българската икономика, а и може би и самите предприемачи и бизнесмени, министър Лукарски каза: „Това е в приоритетите на Министерството на финансите. Аз се надявам и съм сигурен, че част от тези пари ще отидат за икономически растеж. Това, което си говорихме повече с френските и германските инвеститори, беше по отношение създаването на бизнес среда, на бизнес климата, на конкретните казуси, които тях ги притесняват. По отношение на финансиране сме говори за възможностите за участие по ОП „Иновации и конкурентоспособност”.

Припомняме, че проектът „Дестинация Рила” предвижда изграждане на комплекс върху 55 000 декара между Сапарева баня и Говедарци. Сред инвеститорите са френската група Accor (най-големият хотелиерски оператор в Европа), PGI Management (управлява ски курорти на три континента – Европа, Азия и Южна Африка) и българската строителна компания „Маркан”.

Проектът е на стойност близо 600 млн. EUR, като до октомври 2013 г. бяха вложени 1 млн. EUR за подготвителни дейности. Той предвижда създаването на 155 км писти, аква- и голф център, няколко хотела между две и пет звезди. Амбицията на инвеститорите е „Дестинация Рила” да работи през цялата година и да привлича около 200 000 туристи от страната и света.

 

Снимката:

Божидар Лукарски и Стефан Дюлае

 

 

Spread the love