Иво Богданов: 80 000 лв. са дадени за спорт миналата година в Перник, сега са заложени 140 000 лв., парите да се разходват прозрачно

Filed under: Перник |

41-07-02  IMG_9219

Парите, които дава община Перник за спорт, и заложените в бюджета пари за тази година бяха основна тема на пресконференцията в централата на ГЕРБ-Перник, в която участваха председателят на бюджетната комисия Иво Богданов и съветниците от ГЕРБ Иво Иванов, Румен Танев и Пламен Борисов.

„Представители на няколко спортни клуба изказаха недоволството си от факта, че средствата, заделени за спорт, са недостатъчни. Това го разбираме и ние, за спорт трябва да се дава много повече. Трябва обаче да се подчертае, че парите, които са заложени за спорт – 140 000 лева, не са единствените, които се дават», каза Иво Богданов. Той допълни, че тези пари са предвидени за спортните клубове, от тях 20 000 за масов спорт на кметовете по кметства. Това обаче не са единствените финансови потоци за спорта в Перник. От бюджета на общината се покриват разходите на клубовете за ток, вода, консумативи. Има и треньори, които получават от общинския бюджет своите заплати – това са преподаватели в Спортното училище «Олимпиец» и в ОДК. За миналата година сумата, която е дадена за клубовете, е 77 520 лева, нищо че и тогава в бюджета бяха заложени, както и сега, 140 000 лева. ГЕРБ ще настоява тази година пълната сума, предвидена за спорт, да бъде дадена. „Тя със сигурност не е голяма, но всички трябва да знаят, че това са публични средства и трябва да се разходват прозрачно. Ще се опитаме тази година с една по-широка дискусия с участието на кмета и всички спортни клубове от града да бъде обсъдена наредбата, която не можахме да вкараме през 2012 г. И според тази наредба парите да се изразходват по най-добрия и прозрачен начин” – каза Богданов.
„Имаме уверението на кмета на общината, който е спортен човек и държи на думата си, че този бюджет ще се изпълни. Миналата година пак е имало 140 000 лева, но са дадени около 80 000. Има форми и начини да се помага на спорта”, каза съветникът Румен Танев. Той допълни, че за миналата година са подадени заявления за получаване на средства от 22 клуба в града, а по списък са 31 регистрирани на територията на Перник. Явно трябва да се провери колко всъщност са действащите клубове на територията на града и колко от тях имат реална нужда от финансово подпомагане.

Spread the love