Киев: Руски танкове и реактивни системи за залпов огън пресякоха границата

Filed under: Свят |

42-20-05-proruski-separatisti-ukrajna-doneck

Повече от 20 руски танка и 10 реактивни системи за залпов огън заедно с автобуси, пълни с бойци, са пресекли украинската граница и са се отправили към Новоазовск, контролиран от сепаратистите град източно от стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, предаде Ройтерс. „Въпреки минските договорености през последните дни е проследено вкарване на военна техника и боеприпаси от Русия в Украйна“, съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко. „Повече от 20 танка, 10 реактивни системи за залпов огън и 15 камиона са навлезли в посока към Новоазовск“, каза той и допълни, че автобуси, пълни с бойци, също са забелязани да пресичат границата в района.

Друг военнен говорител – Анатолий Стелмах, каза по-рано, че боевете в Източна Украйна и сега не спират, въпреки подновените усилия на европейски лидери да осигурят спазване на примирието. Украинските военни съобщиха, че през последните 24 часа проруските сепаратисти са атакували 49 пъти позиции на правителствените сили, използвайки ракети, оръдия и бронирана техника.

„Броят на нападенията показва, че терористите не искат оръжията им да замлъкнат напълно“, каза Стелмах.

Бунтовниците също обвиняват армията, че нарушава примирието, като твърдят, че тя е атакувала жилищни квартали на Донецк.

Според очевидец, цитиран от Ройтерс, един танк на бунтовниците е стрелял вчера край градчето Вухленирск, близо до фронтовия град Дебалцево. Това показва, че боевете в този район още не са прекратени.

В четвъртък ръководителите на Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна. Очаква се следващата седмица външните министри на четирите страни да се съберат, за да обсъдят украинската криза.

Междувременно Европейската комисия обяви, че отлага за есента донорската конференция за Украйна.

Обстановката е изключително тревожна, примирието е крехко, отбеляза еврокомисарят по въпросите на съседството и на преговорите за разширяването на ЕС Йоханес Хан, който се завърна от Киев.

 

Снимка:

Повече от 20 руски танка пресекли границата на Украйна

 

Spread the love