Голи женски тела разсейват кмета Паунов и администрацията в Кюстендил, художничката Маргарита Иванова от Дупница: Сексуалното излъчване трябва да се покаже,

Filed under: Кюстендил |

Digimax A50 / KENOX Q2 Digimax A50 / KENOX Q2

Дупничанката Маргарита Иванова показа графики на голи женски тела във фоайето на кметството в Кюстендил. Всяка една от творбите актова живопис е оценена на 250 лева, а те ще останат в административната сграда един месец.

„Не се притеснявам, че от картините ми се излъчва много сексуалност и ги представям тук, в кметството. Нека се видят от повече хора. Реших да експериментирам и да видя как ще въздейства. Защо трябва да прикриваме сексуалното излъчване, нека го покажем. Радвам се, че се е получила провокация. За картините си съм използвала модели, фотографии, въображението си и всичко съчетано в едно”, сподели Маргарита Иванова, която иначе е родом от Габрово.

Графиките си тя направила във връзка с празника на жената. „Нарекох изложбата „Хубава жена”. Самото понятие е субективно. Една жена може да хубава с излъчване, с визия, с движения, просто всичко е субективно”, посочва авторката.

Марго, както я наричат, има предпочитания към графиката още от ученичка. „Живописта ще ми отнеме повече време, а така с щрих мисля, че ще се придава по-голяма сила”, споделя художничката

Тя е завършила Художествено училище и още тогава като тийнейджърка се увличала към човешките фигури. „Хареса ми, по-трудно ще нарисувам мъжко тяло, но всеки си има силни и слаби страни”, споделя Маргото.

Мария Любенова от Арт виза България „100 % България – докосни изкуството!“, заяви, че мястото не е избрано случайно. „Все пак галериите в страната не са толкова много, а защо институциите да не приютят художниците и да покажат тяхното изкуство”, посочи Мария Любенова.

Скоро тя разбрала, че хората идват в общината не само да си свършат някоя работа, а и да разгледат картините, тъй като това е четвъртата подобна показвана в кметството.

Кюстендил е домакин на втората самостоятелна изложба на дупничанката. Първата си самостоятелна изложба представи миналата година в Дупница под надслов „45 нюанса живот“. Предпочитанията и́ са към фигуралната живопис, а любимата и́ тема е жената.

Снимките:

1 -Графиките в общината

 

2 -Маргарита Иванова и менторката й Мария Любенова

 

Spread the love