РБ си постави оценка 4,50 за първите 100 дни в управлението

Filed under: България |

43-17-02-reformatori

Стабилност на управлението, консолидация на РБ и ускоряване на реформите, отчете РБ на форума си в Поморие, проведен в събота и неделя. От блока си поставиха 4.50 за 100 дни във властта.

На пресконференция след форума съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски каза, че реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация и усилията за добро управление и единни и заедно ще се явят на предстоящите местни избори.

4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството, каза Зеленогорски и подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот. Оттам съобщиха, че са удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ.

За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха, отчете Зеленогорски. Той обобщи, че има голям напредък по консолидацията, координацията между екипите в парламента и изпълнителната власт, по-доброто взаимодействие между партиите в РБ, както и между центъра и регионалните структури на Реформаторите в страната.

Съпредседателят на Парламентарната група Радан Кънев каза, че оценката е много добра, а не отлична, заради скоростта на реформите. Според него тази скорот трябва да бъде рязко засилена. Попитан за емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга, Кънев каза, че е добра икономическа мярка, която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота.

По думите му, по-голямата част от сумата – ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

Начинът, по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф, каза Кънев.

Петър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ.

Допуснахме добро решение като това за дълга да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа, каза още Москов и допълни, че е необходима синхронизация в управляващото мнозинство.

Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и ПФ да се изчистят неяснотите и комуникацията.

Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 млрд. евро, а не 8 млрд. евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще направим усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите.

Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, подчерта Зеленогорски и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. Затова РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме, добави още той.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски инвеститори във връзка с гръцката криза. Той обясни, че като остров на стабилност България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка тук.

 

Снимка:

Реформаторите обявиха, че единни и заедно ще се явят на предстоящите местни избори

Spread the love