Зам.-кметът Васил Маргин запали 8-метров огън на Сирни Заговезни в Сапарева баня, Васил Мандев, Кирил Белчински, Райко, Васко, Станислав и Димитър вдигнаха наздравици за прошка с домашна ракия

Filed under: Оживление |

Иван Начов и оркестър „Гейзера” разиграха десетки на хорото, децата на известната скиорка Нина Серафимова – Кристиян и Моника, се веселиха от сърце

44-24-01 vasil-margin

Огромни огньове лумнаха за здраве на Сирни Заговезни в Сапарева баня. Стотици хора, сред които и зам.-кметът Васил Маргин, си поискаха взаимно прошка на празника и си пожелаха благоденствие. Под съпровода на Иван Начов, ръководител на оркестър „Гейзера“ от Сапарева баня, който винаги е на първа линия в десетки забавления, създаде празнично настроение с песента „Стари мой приятелю“ и събра целия квартал на ул. „Паничище” – Колева чучка.

44-24-01  IMG_3365

Жителите извиха дълги и буйни хора. Сапаревобанци показаха, че ниските температури не ги плашат, като подгряваха с ракия и танцуваха с жар и без умора.

44-24-01  IMG_3364

На празненството присъстваше зам.-кметът на Сапарева баня Васил Маргин заедно със семейството си. Той поздрави всички с празника и използва възможността да поиска прошка от хората, ако по някакъв начин е засегнал някого, ако все още не е изпълнил поети ангажименти и обещания, ако не е успял да помогне… „Най-висшата форма на човещина и най-пречистващото е да можеш да дадеш прошка“, каза Маргин. След като пожела хубав празник и здраве на всички, той запали купата със специално приготвени за целта факли.

44-24-01  IMG_3363

Както всяка година пред къщите на улица „Паничище“ в града лумна най-големият огън за прогонване на злите сили. Горящи факли се въртяха почти пред всеки дом. По традиция, след като през деня бяха поискали прошка от по-възрастните, вечерта младежите прескачаха жаравата за здраве и по-добра година. Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Самата купа бе подготвяна няколко дни през миналата седмица. За нея бяха докарани няколко камиона смрика, бе направена специална конструкция от дървета и самата купа бе оформена като огромна почти 8-метрова елха.

44-24-01  IMG_3362

Васил Мандев, Кирил Белчински, Райко, Васко, Станислав, Димитър, всички от Сапарева баня, вдигаха тежка наздравица с домашна ракия за прошка около купата. Съществен момент бе прескачането на големи огньове, в които основни изпълнители бяха ергените и по-големите момчета. За децата на известната скиорка по ски бягане в миналото Нина Серафимова Кристиян и Моника този празник достави голяма радост. Празникът край купата продължи почти до 21 часа с много настроение музика и хора.

Снимки:

1. Васил Маргин

2. Сапаревобанци показаха, че ниските температури не ги плашат.

3 и 4. Традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си

5. Под съпровода на Иван Начов, ръководител на оркестър „Гейзера“ създаде празнично настроение.

Spread the love