Кметската секретарка Мариана и съпругът й Милен целунаха ръце за прошка на дядо Стамен и баба Татяна в Ресилово, 25 деца ламкаха с яйца, жените почерпиха с погачи и баници

Filed under: Дупница |

Местните хора прескачаха огньове за Поклади на мегдана

44-02-01 0_n 44-02-01 1_n

Сирни Заговезни (Поклади) по стар обичай отбелязаха в сапаревобанското село Ресилово в неделя вечерта. На пълния с народ мегдан бе направена възстановка на Прошка. Едно към едно, както е било в миналото, ритуала изпълниха Мариана и 38-годишният й съпруг Милен и неговите родители.

44-02-01 3_n 44-02-01 2__n

35-годишната Мариана, която е секретарка на кметицата на Ресилово Силвия Гладникова, и автотехникът Милен поискаха прошка от Стамен и Татяна, на които донесоха питка и целунаха ръце. В обреда се включиха и децата – второкласникът Денис и малката му сестричка Станислава, която е само на 2 г. и половина. 60 самодейци от Детския танцов състав „Ресиловче“ и женската група с ръководител Кирил Амбарков събраха овациите на присъстващите на площада, където се извиха хора. Разделени на две групи, децата имаха възможността да изпълнят и обичая ламкане. И в този ритуал главни действащи лица бяха пенсионерите дядо Стамен и баба Татяна, които бяха вързали с конец за пръчките яйца, а момичетата и момчетата се опитваха да ги уловят с устни, без докосване на ръцете. По този незабравим начин до стародавния обичай се докоснаха 25 деца. Символиката на празника разясняваше водещата Юлия Йорданова, която е председател на местното читалище.

44-02-01 4_n 44-02-01 5_n

Изключително емоционално бе прескачането на огъня от представителите на силния пол. Празника овкусиха жените, които почерпиха с майсторски омесени баници и погачи. Заслугата за съживяването на традицията е на кметството и читалище „Нов живот- 1928 “ в Ресилово, хореографа Кирил Амбарков, който ръководи и ФТА „Рила“ – Дупница, кметството и читалище „Нов живот-1928″ в Ресилово.

Снимки:

1. Жените овкусиха празника с майсторски омесени баници и погачи.

2. Децата бяха най-щастливите участници във възстановката.

3. Милен целува ръката на баща си за прошка.

4. Мариана и Милен поискаха прошка от родителите на автотехника – Стамен и Татяна.

5. Празникът бе посрещнат с песни.

6. Край огъня се изви хоро.

Spread the love