Изхвърлиха запасните офицери от клуба им в Кюстендил, полк. Йордан Шишков: Ще празнуваме 25-и юбилей на улицата, много ценни знамена останаха заключени в помещението

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Мястото е запечатено със заповед на министър Николай Нeнчев, липсвал договор за ползване

45-06-01 Николай Ненчев

Заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев запечати клуба на запасното войнство в Кюстендил, алармира председателят на областното ръководство полк. Йордан Шишков. Там се помещава и социалната кухня, където раздават храна на офицерите и сержантите от запаса. „Вътре са ни и бойните знамена и изобщо цялата материално-техническа база. Знамената са много ценни, отделно, че няма къде да си провеждаме и събранията“, каза Шишков. „Като капак на всичко ние през месец март трябва да отбележим и 25 години от възстановяване на организацията. Аз съм бил сред учредителите, иначе от 15 години съм председател“, каза председателят на областното ръководство.

45-06-01  Iordan 6i6kov

Според него причина за затварянето на клуба е липсата на договор с Министерството на отбраната. Такъв последно е съществувал до 2006 година. „Практиката беше, че преподписвахме договора за три години и така го подновявахме. От 2006 година насам непрекъснато им повтарям и питам какво ще правим, но не получавам никакъв отговор“, уточни Йордан Шишков.

За да спаси положението, още преди време кметът Петър Паунов им предложил база на ул. „Шести септември“ в града, където в момента се помещава клубът на инвалида. „Аз тогава бях общински съветник, но отказах. Все пак ние сме офицери, искаме си в нашия клуб”, коментира още той.

Запасните офицери написали и възражение, което изпратили до министър-председателя Бойко Борисов. В него те изразяват становище, че тази заемана линия е неправилна. „Има си закон за военно-патриотичните организации, в който е посочено, че ние имаме право на такова помещение“, добави Йордан Шишков.

Това е вторият печат, който слагат на клуба. По-рано такъв поставил и министърът на отбраната от служебното правителство Велизар Шаламанов. Надеждата да бъдат чути запасните офицери в Кюстендил е в генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. „Надявам се, че ще се намери решение“, оптимист е Йордан Шишков. Докато обаче то стане факт, запасните офицери ще провеждат събранията си в синята зала на читалище „Братство“.

Снимките:

1 Николай Ненчев

2 Йордан Шишков

Spread the love