На учредително събрание на АБВ в Дупница и Кюстендил: Бившият държавен глава Георги Първанов коронова екскмета Атанас Янев за лидер на партията в Дупница, детронира Красимир Руев в Кюстендил

Filed under: Актуално от днес,Дупница,Кюстендил |

Екскметът на БСП в село Бистрица Страхил Зарев и педагожката Десислава Димитрова влизат в ръководството

46-03-01  Ivan Cekov copy

 

Бившият държавен глава Георги Първанов ще присъства в събота в Дупница в Дома на науката и техниката от 10,30 часа на учредително събрание на общинската организация на АБВ в града. „На събранието ще бъде избран председател, членове на общинското ръководство, като и на Контролния съвет на партията.

46-03-01 -1 001 copy

Също така ще бъдат избрани и делегати за областната конференция”, заяви членът на Националното ръководство, кюстендилецът Иван Цеков. Между другото той бе и сред учредителите на партията АБВ през юли миналата година. Бизнесменът уточни, че в Дупница ще заложат на млади и непознати до момента лица. „Ние по-възрастните ще дадем път на младите, ще стоим отстрани и само ще помагаме и ще ги подкрепяме. Мога да кажа, че сред най-активните ни това са Десислава Димитрова и Страхил Зарев, които бяха и част от листата на АБВ на извънредните парламентарни избори през октомври. Със сигурност няма как сега да знам името на председателя, тъй като номинациите ще се правят на самото събрание”, подчерта Иван Цеков. Екскметът на Дупница Атанас Янев ще бъде коронован за лидер на партията в града. В отминалите парламентарни избори той работи за АБВ в Дупница, но тайно. Той не посмя да афишира пристрастието си към АБВ и дори успя да заблуди БСП, че активно работи за Иван Ибришимов. Вестник „Вяра” засне култов миг. Минути след излизането от тъмната стаичка екскметът се поздрави с Иван Ибришимов. От БСП обаче веднага звъннаха в редакцията и съобщиха, че Янев е работил за АБВ.

Срещу Атанас Янев има няколко дела за присвояване и злоупотреби с европейски пари на общината. Той беше издигнат за кмет от изчезналите мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов.

Цеков заяви, че водачът в листата адвокат Красимир Руев, който също е сред учредителите на национално ниво, остава в организацията. „В никакъв случай Първанов не идва, за да детронира адвокат Руев. Ние в Кюстендил нямаме и структура на АБВ. Такава ще бъде учредена през месец март, малко след като сформираме организацията в Дупница. По-късно в края на март ще бъде и областната ни конференция”,  каза още Иван Цеков.

Адвокат Красимир Руев нашумя в публичното пространство като защитник на Главното мюфтийство по отношение на вакъфските имоти. Той участваше в процесите и в Кюстендил, и в Дупница по претенции за собственост на джамиите в двата града. По-късно гневни кюстендилци, възмутени от факта, с жълт спрей написаха по къщата му ЮДА.

До този момент няма окончателно решение относно правоприемствеността на имотите, чака се решение на САС дали мюсюлманското вероизповедание е правоприемник на съществуващото преди 1945 година такова.

Снимките:

1  Иван Цеков, първият от ляво надясно. Петият е адвокат Красимир Руев

2 Атанас Янев (вляво) и Иван Ибришимов (вдясно)

 

 

Spread the love