Самодейката Елена Симеонова върза с мартеници съветниците в Дупница, Матей Попниколов я нахъса: Сурвакай ги с тоягата

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Баба Марта взе думата от ОбС шефа Костадин Костадинов: Не летете във въздуха и не се възгордявайте, че идват избори

48-05-01 195 copy 48-05-01 197 copy

Баба Марта развали дисциплината на общинските съветници по време на вчерашното заседание на местния парламент в Дупница. Старицата се появи в залата с тояжка и с кошница, пълна с мартеници. В ролята влезе бивша детска учителка, а сега самодейка и певица във фолклорната група при читалището в  Бистрица Елена Симеонова. Тя се запъти към трибуната и набързо прекъсна водещия сесията председател на минипарламента Костадин Костадинов.

48-05-01 213 copy 48-05-01 0215 copy

ОбС шефът и зам.-кметът Красимир Георгиев почти веднага застанаха прави и с усмивка изслушаха благопожеланията, които Баба Марта адресира към всички в залата, преди да им раздаде мартеници. „Не се самозабравяйте и не летете в облаците. Работете за този град, работете за хората и за по-доброто бъдеще на всички ни. Пожелавам ви здраве, но и работете здравата”, каза Баба Марта. Сурвакай ги с тоягата, обърна се към пременената в национална носия гостенка общинският съветник д-р Матей Попниколов. За да може Баба Марта да изпълни задачата си, председателят даде 10 минути почивка. „Пожелавам ви здравето на скалите, дълголетието на орлите и на банките парите”, нарече още Елена Симеонова. Освен това пожела на управниците да работят за просперитет на Дупница и многозначително им напомни, че идват нови избори. Докато обикаляше с кошницата и даряваше червено-белите символи на съветниците, Баба Марта нареждаше: „Да не се възгордявате! Да не се самозабравяте” „Носете мартениците със здраве!”.

Празнично първомартенско настроение създаваха и украсените с червен и бял плат и мартеници няколко дървета на централния площад „Свобода“. На две от дръвчетата, намиращи се точно пред паметника на именития възрожденец Христаки Павлович- Дупничанин, бяха подпрени Пижо и Пенда. От общината уточниха, че мартениците са изработени от живеещите в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Олга Стоянова“ и ученици от училището в село Крайници. Отсреща на фасадата на общината бе спусната 15-метрова мартеница, изработена от децата в „Соник Стар“ и превръщаща се в традиция за града. Няколко часа по-късно Баба Марта дойде при децата на площада с файтон, теглен от кон. На открито бе изнесен концерт с участието на местни самодейци. Изявиха се вокален състав „Арт Поп“, „Сладурите“, Танцов ансамбъл „Абракс“ -село Джерман, „Фънки биит” и читалищни групи. В обособено ателие малчуганите показаха сръчност, вкус и фантазия в изработването на мартеници, материалите за които бяха осигурени от общината.

Снимките:

1 Баба Марта изненада ОбС шефа Костадин Костадинов и зам.-кмета Красимир Георгиев.

2 Баба Марта раздаде мартеници на съветниците.

3 Децата си направиха мартеници в ателието на площада.

4 „Фънки биит” танцуваха брейк пред общината.

 

Spread the love