Кметицата на Трън Станислава Алексиева прави 8-годишния Виктор от Ню Йорк почетен гражданин на града, малкият емигрант: Ще достроя къщата на дядо, в България има безплатна вода и хубави коне

Filed under: Перник |

49-07-01  Виктор

Кметицата на Трън Станислва Алексиева лично поема инициативата за удостояване на българчето, разплакало света, със званието „почетен гражданин на Трън”. 8-годишният Виктор от Ню Йорк, който изпя песента „Откъснатите цветя на България”, заяви, че иска да живее в Трън и да дострои къщата, започната от дядо му.

Вярвам, че Общинският съвет ще ме подкрепи в начинанието. Идеята вече тръгна в социалната мрежа и аз я споделям безрезервно. Започваме да издирваме родословното дърво на малкия Виктор. Ще се опитаме да установим връзка с близките на детето, ще ги поканим и в Трън, когато дойдат на почивка в България, каза Алексиева и призна, че изповедта на Виктор я е трогнала до сълзи.

На 3 март, песента на Виктор, посветена на България, се превърна в своеобразен химн на жителите на пограничния край. Малкият Виктор сам е написал музиката на песента, а за текста помага майка му Кристина Велинова – поетеса, по чиито текстове има записани доста песни през 90-те.
Малкият Виктор споделя, че обича България и иска един ден да се установи тук. „В България има много хубави полета и безплатна вода. Има и хубави коне“, каза талантливото българче. „За мен България е като при бог, но на земята.

49-07-01 Станислава

Като порасна, искам да живея в Трън. Защото там на мама таткото почти построи една къща, ама умря, преди да я построи цялата. Аз искам да я направя тая къща“, сподели момчето.
„Знам, че много хора не искат да живеят в България, защото в България няма пари. Ама аз харесвам България и искам да съм в България“, допълни Виктор.
Запитан какво знае за 3 март, малкият родолюбец отговори: „На 3 март България се е освободила от турците. Това е важен ден. Искам да кажа на всички българи – честит 3 март и да имате много хубави дни“.
Виктор е роден и живял досега само в Ню Йорк и само три пъти е идвал в родината на майка си. 8-годишното момче записва песен, която просълзява всички български емигранти по света. Тя бързо става хит сред сънародниците ни в интернет, и то точно в навечерието на националния празник 3 март. Над 23 хиляди души са гледали видеоклипчето само за ден-два. През пролетта на 2014 година, когато разбира, че майка му е купила билети за ваканция в България и за трети път в живота си ще се върне в родината си, Виктор съчинява своята песен за България.

Снимки:

1. Виктор от Ню Йорк разплака всички с песен за България

2. Станислава Алексиева

Spread the love