14-годишният Станислав Михайлов набира средства за децата от юндома на тържество в Червен брег, умее да готви мусака и кекс

Filed under: Дупница |

Деветокласникът от Тютюневото пя в „България търси талант”, мечтае да стане учител

50-01-05 STANISLAV MIHAILOV copy

14-годишният Станислав Михайлов организира благотворителна кампания за децата от юндома в Дупница. Станислав е деветокласник в Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химически технологии в Дупница и има опит в набирането на средства за благородни каузи. Той и деца от Червен брег спретнаха благотворително първомартенско тържество в местния ресторант „Слатина”.

50-01-05-0 copy 50-01-05 -5 copy

„Още не съм броил събраните пари, но с тях ще купим тетрадки и пособия на децата и в петък ще ги занесем в юндома. Ще им подарим и мартеници”, сподели Станислав. Той е само на 14 г., но вече има богата биография. За последните 2 години това е втората му благотворителна кампания. През лятото момчето направи благотворителна акция за събиране на средства за лечението на Бети от Кюстендил. „За Бети събрахме 240 лв. Приятно ми е и ми се удава да помагам. Децата в юндом имат нужда от внимание, на каквото се радваме ние, които растем с родителите си и получаваме всичко от тях. На мен с организацията ми помогна само Ради Иванова от отдела за култура в общината в Дупница. Всички обаче ме поощриха. Учителката в детската градина в Червен брег Йорданка Мечкарска директно ми каза да продължавам да правя такива акции”, сподели Станислав. Деветокласникът пее народни песни и пише стихотворения, пълен отличник е още от първи клас досега. Често е канен за водещ на тържества. Над 3 години е учил народно пеене в дупнишките читалища „Зора” и „Пейо Яворов” при педагожката Юлия Гатдерова. Миналата година печели второ място на конкурса на кюстендилското читалище „Братство” за написване на стихотворение на зимна тематика. Високо оценено е и негово есе за Конституцията на Република България, заради което миналата година по покана на депутата Мая Манолова гостува на Народното събрание и областната управа в Кюстендил в лицето на бившия губернатор Иван Каракашки. Неотдавна Станислав участвал в тазгодишния предварителен кастинг на „България търси талант”, където изпял „Една българска роза” на Паша Христова. „Знам много народни песни, но любимата ми е „Рипни, Калинке”. Станислав Михайлов е възпитаник на паралелката по готварство в Тютюневото, но не смята в бъдеще да е готвач. „Искам да стана начален учител. В училище все още не сме стигнали до практиката, но вкъщи обичам да готвя мусака. Правя я по традиционната и добре позната рецепта. Любимото ми нещо за хапване е кекс с шоколад, който също приготвям у дома”, сподели Станислав.

Иначе на последното благотворително тържество 15 хлапета на възраст от 4 до 14 години правиха мартеници, с които украсиха дръвчета, рисуваха на тема „Баба Марта”, отгатваха гатанки, играха. Зрители на тържеството бяха родители на малчуганите, включили се в кампанията за подпомагане на децата от юндома. Като най-добри художници се показаха 5-годишните Елена Мутавчийска и Рая Маврова, Зорница Гюргина (4 г.). Всички участници получиха грамоти.

Снимките:

1 Станислав Михайлов

2  Участници в благотворителното тържество

3  моменти от благотворителната акция в Червен брег.

 

 

 

 

Spread the love