Анна Дурицкая е получила смъртни заплахи

Filed under: Свят |

Близки до Немцов твърдят, че ден преди да бъде застрелян пред Кремъл, руският опозиционер написал бележка, в която говори за руски бойци в Украйна

52-20-01-anna-durickaia

Анна Дурицкая, която бе с Борис Немцов по време на неговото убийство и е основен свидетел в разследването, обяви, че е получила смъртни заплахи от неизвестни лица.

Дурицкая се е обърнала към украинската полиция заради получени заплахи за живота й, докато е била в дома на родителите си, където живее от завръщането си в Киев от Москва, гласи заявление от главния прокурор. По случая е започнато досъдебно разследване под наблюдението на главния прокурор на Украйна. Предприети са и мерки за защитата на Дурицкая.

Ден преди да бъде застрелян пред Кремъл, руският опозиционер Борис Немцов е написал бележка, в която говори за руски бойци в Украйна.

„Няколко десантчици от Иваново се свързаха с мен. 17 от техните колеги са убити. Не са получили парите си. Засега обаче се страхуват да говорят“, гласи бележката, която Немцов е надраскал набързо, тъй като се е страхувал, че офисът му се подслушва.

Бележката е написана, докато Немцов и неговата близка помощничка Олга Шорина са говорили за разследването, което той е провеждал за подкрепените от Москва сепаратисти в Източна Украйна. „Той не искаше да каже нищо на глас от предпазливост. Не искаше да го изрече, затова го написа, за да го прочета“, казва Шорина във връзка с бележката, чиято автентичност засега не е потвърдена.

Според нея Немцов е имал информация, че загиналите в Украйна руски войници са от базата в Иваново, на 300 километра североизточно от Москва, където е разположена 98-а въздушнодесантна дивизия. Тя обясни, че докато е провеждал проучването си за руското участие в украинската криза, Немцов е бил потърсен от близките на загиналите войници, които според него са били изпратени в Източна Украйна.

Немцов се е опитвал да убеди роднините да проговорят пред обществеността.

„Немцов поддържаше контакт с тях, но не знам по какъв начин. Нито веднъж не са се свързвали с мен“, казва Шорина. Тя допълва, че освен тези контакти източниците, на които Немцов е разчитал за изготвянето на доклада, са били общодостъпни.

Шорина и друг приближен на Немцов – Иля Яшин, ще се опитат да запазят събраната информация и да публикуват доклада до около месец.

Опозиционерът дори е планирал пътуване до Иваново, за да разговаря с близките на загиналите в Украйна руски войници. Това твърди неговият съратник от партия „РПР-Парнас“ Иля Яшин. Той казва, че ден и половина преди убийството на Немцов двамата са разговаряли за доклада.

„Той ми каза, че поддържа връзка с близките на убити руски войници и планира пътуване до Иваново, за да говори с тях“, посочва Яшин. „Каза ми, че съвсем скоро ще събере и ще подреди различни свидетелства и документи, които ще бъдат пряко доказателство за присъствието на руски войници на украинска територия и ще разобличат лъжите на президента Владимир Путин, че в Украйна няма руски военни“, допълва Яшин във връзка с подготвяния от Немцов доклад „Путин и войната“.

Въпреки обвиненията на Украйна и Запада Москва все още отрича да е изпращала войски и оръжия в Донбас и твърди, че ако там има руски бойци, те са доброволци.

Според някои приятели на Немцов докладът му за участието на руснаци в украинския конфликт е достатъчно неудобен, за да бъде поне отчасти мотив за убийството му, въпреки че всички се съмняват това да е основната причина.

 

Снимка:

Анна Дурицкая и Борис Немцов

 

Spread the love