Ад! Свлачище погреба 4-месечно бебе и братовчед му в къщата на Здравко и Живко Байрякови в Гоце Делчев, бащата Сашо: Заля ни кал и вода, сам вдигнах подпорна стена с 5000 лв. от гурбет

Filed under: Гоце Делчев |

Спасители изтеглиха децата през прозорците, цял язовир набъбва в мазето на Георги Димитров, Стефан Димитров се зарече: Няма да гласувам, все не стигат пари за проблемите на ул. „Драгоман”

Кметът Москов: Започваме спешно укрепване на ската зад сградата

53-01-01  016 copy 53-01-01  025 copy

Спасителен отряд и огнеборци извадиха погребани живи две деца от къща в Гоце Делчев. Жилището на ул. „Драгоман” бе затрупано от свлачище, десетки други домове плувнаха под вода. В акцията по спасяване на пострадалите хора се включиха огнеборци, спасителен отряд и Гражданска защита. Заради продължителния дъжд, който се изля над Гоце Делчев, в района се активира свлачище, което се стовари върху къщата на двамата братя Здравко и Живко Байрякови. „Едвам извадиха децата, бебето, което е на 4 месеца, го спасиха през прозореца на първия етаж, а по-голямото дете на големия ми син го извадиха през прозореца на втория етаж.

53-01-01  008 copy 53-01-01  004 copy

Първо се чу силен трясък и после калта и водата нахлуха в къщата. Веднага се обадихме на 112 и на помощ ни се притекоха пожарникарите и други хора, благодарение на които спасихме децата. Те са невредими, но уплахата ни е голяма. Беше много страшно. Отводнявахме цяла нощ, но дъждът и сега снегът продължават да валят. Нищо чудно  и баирът отново да се срути и да ни затрупа”, заяви пред „Вяра” уплашеният баща Сашо Байряков. Въоръжен с копачка и лопата, екипът на „Вяра” завари и Георги Димитров, който е собственик на голямата и нова къща в квартала, която се пълни с подпочвени води и кал. Цял язовир, готов да прелее и да наводни първия етаж, се бе образувал в мазето на Георги Димитров. Домашните му бяха избягали по съседски и роднински къщи. Подземните реки,  които се стичат от свлачището, наводниха и къщата на Албена Байрякова. Синовете й изкъртили още миналата нощ  дюшемето и направили улей в циментова замазка на пода, за да не се събира водата в стаята. От къщата си изхвърляше вода и съседът на Байрякови – Стефан Димитров, който сподели, че от години пускат жалби в общината, за да се оправят улиците в квартала, за да не се стига до подобна трагедия.

53-01-01  029 copy 53-01-01  019 copy

”Толкова милиарди  изтеглиха, а пари за нашите проблеми пак няма. На политиците им сме нужни само на избори, тогава получаваме великите обещания. В квартала ни за едни има, за други няма. Затова решихме със семейството ми повече да не гласуваме. За кой вече да хвърляме бюлетини, никой не ни обръща внимание, само гледат гласа да ни вземат. Всички са еднакви”, нареждаше Стефан, докато изхвърляше водата. В най-голяма опасност обаче остава новата къща на Георги Димитров, която дори и високата подпорна стена не е в състояние да я опази. „Изпомпаха сума ти кубици вода и ето след час-два отново мазето е пълно. Водата от задната улица, където е свлачището, не спира да тече в къщата ми. Жената още сутринта избяга, страх я да стои тук, а аз се чудя какво да правя. Отбивам водата накъдето мога, но през подпорната стена влизат реки в къщата”, коментира ужасеният Георги. Всички наводнени и затрупани от свлачището къщи в ромския квартал в Гоце Делчев са старо строителство, през годините собствениците са се опитвали да ги ремонтират. Доста от тях дори са кирпичени и е под въпрос дали тези съборетини, които младите се опитват да осъвременяват, са изобщо законни. Имаме скици, плащаме данък, не знаем колко сме законни. Тези постройки, дето живеят синовете и майка ми, са останали още от баща ни. Сам направих една подпорна стена, тя се срути, после от общината направиха и тя се срути. Бяхме с жената по Гърция и като си дойдохме, направих поредната стена, дадох за нея 5000 лева, защото къщата на синовете ми е под заплаха от падане на земните маси от баира. Сами си направихме и стълбите, благодарение на които  и къщата устоя на свлачището”, коментира Сашо Байряков.

Освен старите постройки, в които живеят десетки семейства, тази част от квартала е осеяна с десетки  дървени постройки и безпътни улички, затлачени със строителни отпадъци и мръсотии. Там влизането на каквато и да е техника е невъзможно, водата и калта се изхвърлят на ръка, а не дай си Боже да избухне пожар – всички къщи ще изгорят. Иначе живеещите под опасния скат жители на квартала са се опитвали с подръчни материали да укрепват къщите си, направили са си и циментови стълби, за да стигат до домовете си, но всичкото това строителство не е планирано и е правено с подръчни материали без намеса на специалисти и строителни техници. „Проблемът е, че се чисти бавно земната маса, прави се на ръка с кофи, тъй като няма как между къщите  да влезе техника”, заяви по повод бедствието и  шефът на Регионална дирекция ПБЗН в Пиринския край Георги Пармаков.

vladimir-moskov-do-momenta-nyama-kak-da-se-postroi-dzhamiya-v-gotse-delchev

Специалистите, които огледаха пострадалите къщи, споделиха, че за момента не се налага допълнителна евакуация на хора от съседни постройки и че няма непосредствена опасност за живота и имуществото им. Превантивно се е наложило само евакуация на семейството с двете деца, което първата нощ пренощува при свои близки, но днес са се върнали и обитават вече втория етаж на къщата, докато се отстранят пораженията от свлачището на  първия. „Надявам се, че разчистването ще приключи скоро и семейството ще се прибере в дома си. Ние им предложихме да нощуват  в туристическата спалня или в някое общинско жилище, но те отказаха и отидоха при свои близки. Земните маси са паднали върху задната част на къщата им, откъм Пирин планина. Няма риск от ново срутване, в това ни увериха и експертите. Още в следващите работни дни ще предприемем спешно укрепване на  ската зад сградата още през следващите дни”, увери кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

 

Снимки :

1 Сашо Байряков – дядо на изведените през прозорците му внуци след срутването на земните маси върху къщата на синовете му.

2 Георги Димитров се чуди дали да спасява къщата на сина си, или неговата къща, която се пълни с вода през подпорната стена.

3 и 4 Безразборно строителство, мръсотия и тесни улици царят в горната част на ромския квартал в Гоце Делчев, под въпрос е и законността на построените с подръчни материали къщи, повечето от които  кирпичени съборетини

5 Стефан Димитров: Толкова милиарди изтеглиха  и за нас пак няма нищо. Няма да гласуваме за никой вече.

6  Албена Байрякова: синовете изкъртиха дюшемето и направиха вада в цимента на стаята ми, за да не ме удави водата,  както си спя.

7 Владимир Москов

Spread the love