Бедствено положение! 2 метра сняг захлупи Якоруда, училищата затворени до второ нареждане, губернаторът Михайлов: Трагично е

54-07-01 Нуредин Кафелов

Община Якоруда обяви бедствено положение, след като дни наред четири села в региона са с прекъснато електрозахранване. Екипи на ЧЕЗ работят денонщно за отстраняване на авариите, но част от районните и към днешна дата са недостъпни заради образувалата се снежна покривка от близо 2 метра. Днешният и утрешния ден (10 и 11 март) са обявени пък за неучебни дни в общините Якоруда и Белица. От Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград също потвърдиха новината, че всички училища на територията на двете общини към момента са затворени до второ нареждане. „Министерството на образованието и науката е в непрекъсната връзка с регионалните инспекторати по образованието, които следят обстановката по места с цел осигуряване на необходимите предпоставки за провеждането на нормалния учебен процес и при необходимост има готовност за бърза реакция съобразно всяка промяна на условията в засегнатите населени места и области”, уточниха от образователната институция в Пиринско.

29-08-12  B.Mihailov1

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов конкретизира, че положението там е повече от трагично. „Зимата се завърна с пълна сила, снегът е повече от два метра, обстановката е изключително усложнена. Поради тази причина още вчера кметът на Якоруда Нуредин Кафелов издаде заповед, с която обяви бедствено положение в цялата община”, каза още Бисер Михайлов. „Бедстващи хора няма, всички пътища до селата Аврамово, Бел камък, Смолево и Конарско, които попаднаха в капана на обилния снеговалеж, са пробити и почистени от снега, екипи на ЧЕЗ работят неспирно, за да възстновят електричеството в тях”, уточни губернаторът Бисер Михайлов. Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов пък заяви, че очаква до дни обстановката да се нормализира и положението да бъде овладяно. „Всички работят неуморно, хората почистват пред домовете си снежните насипи, място за сериозни притеснения за момента няма. Нормално е, зима е”, допълни той.

И докато местните хора се молят за бързо спиране на валежите от сняг, най-малките жители в Якоруда с викове и писъци от щастие тичаха по снежните преспи и се пързаляха с шейни и найлони в тях. „Много е хубаво, по цял ден сме навън, никой не ни прибира, замерваме се с топки, караме шейни, пързаляме се, направо е супер”, каза 10-годишно момиченце от Якоруда и допълни, че най-хубавото на снега е това, че не са на училище. „Дано не спре да вали, тъкмо ще се наиграем на воля”, категоричин са децата.

Снимките:

1  Нуредин Кафелов

2  Бисер Михайлов – областен управител на Благоевград

 

.

 

Spread the love