Проф. Божидар Димитров: Цветанов е недоволен от Борисов, натисна го с оставката на Вучков. Генерал Атанасов е толкова генерал, колкото аз съм полковник

Filed under: България |

57-19-01-Image_2576604_407

Проф. Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 година в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия.Завършил е история и археология в СУ „Св. Климент Охридски”, има докторат по история. През 70-те години на 20-и век проучва архивите на Ватикана. Наскоро излезе от печат книгата на професора „За кожата на едно ченге – Тервел, Кардам”. В нея той публикува и досието си от Държавна сигурност! 

 

– Какво се крие, проф. Димитров, зад оставката на бившия вътрешен министър Веселин Вучков?

– Дребни ченгеджийски номера. Веселин Вучков е човек на Цветан Цветанов. А Цветанов е недоволен, че Бойко три години нищо не прави за него. И решава да го натиска с уволненията на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Бойко обаче не искаше да ги маха. И за какво да го прави? Да не мислите, че други двама щяха да бъдат по-добри? Просто Писанчев и Лазаров нямаха конкуренция, а това изнерви Вучков.

– Но все пак Борисов махна Писанчев и Лазаров, след като Вучков си подаде оставката. Какво според вас го накара да смени позициите си?

– Откъде да знам? Това е много сложен въпрос. Това само Бойко и Вучков си знаят. Не съм се срещал с Бойко тези дни, не съм го питал.

– Преди да се върне на поста си като премиер, Бойко Борисов обаче бе един от най-сериозните критикари на Лазаров…

– Да, така е. Но това беше заради идиотщината в Лясковец. Но като мениджър му влизам в положението. Шест човека отиват да арестуват един луд. Откъде да знаят, че оня ще открие огън като руски войник при Сталинград.

– С какво по-убедителен от Вучков е лидерът на ДСБ Радан Кънев, който след едночасов разговор с премиера миналата сряда извоюва оставката на Писанчев и Лазаров?

– В сравнение със скромния резултат, който постигна Реформаторският блок на изборите – 7%, днес за съжаление има доста голям дял в управлението на страната. Но такова беше положението дълги години и с ДПС. Нищо ново под слънцето. Само че сега в ролята на ДПС е Реформаторският блок. Една партия с малък процент гласоподаватели като ДПС на практика управляваше България толкова години. Сега го правят реформаторите. Не е виновен тоя, който яде зелника, а този, който му го дава.

Колкото до Радан Кънев, не мога да кажа нищо лошо за него. Бях голям приятел с баща му Милен. Той ми беше инструктор и треньор по подводен спорт. Страхотен човек – плувец, юрист, за съжаление почина. А Радан го помня съвсем малък. Баща му го водеше на подводните експедиции. Беше добро дете, не беше лигаво. Виждам, че и в политиката се държи хард.

– Говори се, че генерал Атанас Атанасов има апетити към шефския пост в ДАНС. Според вас Борисов ще му даде ли агенцията?

– Не вярвам той да е новият шеф на ДАНС. Генерал Атанасов е толкова генерал, колкото аз съм полковник. А както се разбра, той е завършил полувисш институт за локомотивни машинисти. Така че не става за тази работа.

– Твърде чести станаха трусовете в кабинета. Докога според вас ГЕРБ ще удържи фронта?

– По принцип едно правителство с четири партии е нестабилно. И затова се говори, че е възможно наесен изборите да са 2 в 1 – парламентарни и за местна управа. И ако Бойко може да се освободи поне от някои партии – чудесно. А има от кого – Реформаторския блок, тази странна политическа формация ББЦ и други такива партийки и партии.

– Наскоро представихте мемоарната си книга „За кожата на едно ченге – Тервел, Кардам”. Какъв мит разбивате в нея? 

– В книгата съм публикувал цялото си досие като секретен сътрудник на 14-и отдел на Първо главно управление на Държавна сигурност. Това е много важно – без да липсва дори едно листче. Не са манипулативно подбрани донесения. И за да стане ясно колко съм хубав, всичко лошо е там.

– Вие сте сред малкото българи, които са се ровили в архивите на Ватикана. Успяхте ли да прочетете някое от засекретените пророчества?

– Пророчества, Фатима, дрън-дрън. По-важни са 30-те неканонични евангелия, които съм имал възможността да прочета много преди Дан Браун. Там отношенията между Мария Магдалена и Исус Христос наистина са описани с повече подробности и си личи далеч по-голямата близост между двамата. Разбира се, никъде не пише за сексуални връзки, нито пък че имат потомство. Но си личи, че са били много близки.

– Защо в четирите канонични евангелия Мария Магдалена е описана като грешница?

– Не е вярно това, че Мария Магдалена е проститутка. Тя наистина е наричана блудница, но блудница в тогавашна Юдея не означава проститутка. Блудница е жена, която не спазва предписания от традициите начин на живот на една вдовица. Мъжът й е бил много богат и когато умира, й оставя голямо наследство. След смъртта му обаче, вместо да се затвори, потънала в траур, у дома, тя взима активно участие в обществения живот и спонсорира цялото движение на Исус Христос. 12-те апостоли – кой рибар, кой дърводелец, нямали кьорава пара, а реално правят нова партия. А нова партия се прави с крупен спонсор. Така че Мария Магдалена и още две други вдовици, които били наричани трите блудници, са играли ролята на Цветан Василев за партията на Бареков.

 

Spread the love