Кметът Методи Чимев: Дупница e данъчният рай в България за регистрация на МПС, ако в Перник взимат 200 лв. за автобуси с над 22 места, тук е 100 лв.

Filed under: Дупница |

159-10-01-metodi-chimev121

Над 20 000 са МПС-тата, регистрирани в община Дупница, съобщиха от кметството. Това показва справката, изготвена от отдел „Местни данъци и такси“ в община Дупница. 18 418 са леките автомобили и 2148 – тежкотоварните. За големия брой регистрации има и разумно обяснение. Данъчните ставки за МПС в Дупница са най-ниските в страната, при сравнение с други общини се наблюдава разлики от 20 до 50%. Съществуват фрапантни разлики в сравнение със съседни общини като Перник например, където за автобус до 22 места данъкът е 100 лева, докато в Дупница е 50 лв., за автобуси над 22 места в Перник е 200 лева, докато в Дупница – 100 лв.
От екипа на кмета Методи Чимев припомниха, че общината не предвижда промяна в тези ставки и през тази година и реално Дупница се превръща в данъчен рай в България за регистрация на МПС-та. С ТЕЛК-ово решение са собствениците на 1300 автомобила, които са напълно освободени от данъци. От началото на годината са регистрирани нови 1170 МПС-та.
Любопитен е фактът, че Законът за движение по пътищата позволява луксозни автомобили да бъдат регистрирани като товарни, което намалява драстично сумите за данъчно плащане, и подобни примери не са малко. В община Дупница са установени случаи на БМВ Х3, БМВ Х 5-ици, „Ауди А6” и други луксозни автомобили, които по регистрационен талон се водят товарни и заплащат в десетки пъти по-ниски данъци.

Снимката: Методи Чимев

Spread the love