На митинга за Крим: Оле, оле! Хайде сега Полша и Финландия!

Filed under: Свят |

Участниците получавали по 300 рубли, каша и подаръци, пише руският вестник „РБК дейли“

63-20-01-Putin-Sevastopol

Кореспонденти на руския вестник „РБК дейли“ разказват как са получили пари за участие в митинга в сряда по случай първата годишнина от анексирането на Крим.

Събитието в Москва бе отбелязано помпозно и по официални данни митингът концерт е бил посетен от 110 хиляди души, посочват репортерите, цитирани от Би Би Си.

Мнозина пристигаха на групи от по 10-15 души, повечето с един-двама водачи, пишат те и съобщават например за „десетки малки ята от студенти със символите на Общоруския народен фронт, „Справедлива Русия“ и Либерално-демократическата партия“ – обществено движение, подкрепящо президента Владимир Путин, и две партии от парламентарната опозиция.

„Идваме от Тула (180 км южно от Москва – б.р.) с автобус, в колежа ни дадоха почивен ден“, споделили младежи, „командвани от здравеняк с камуфлажна жилетка“.

„Пуснаха ни от работа, защото Крим е наш!“ – обяснили група възрастни учителки от Подмосковието.

Журналистка се срещнала в метрото с организатор, събирал участници за митинга чрез интернет. Една от желаещите посещавала преди митинги, уреждани от руските комунисти и от Владимир Жириновски – лидера на либералдемократите.

„Не плащат много, затова пък ни храниха с каша и даваха подаръци“, цитира я „РБК дейли“. Вестникът отбелязва участието на Жириновски и на комунистическия лидер Генадий Зюганов в митинга наред с новите управляващи в Крим, както и словото, произнесено от Путин.

След уверенията на държавния глава, че хората в Русия ще преодолеят трудностите, „които тъй лесно създаваме сами за себе си през цялото последно време“, митингуващите продължително викаха и скандираха „Русия! Русия! Путин! Путин“. Викаха също: „Оле, оле, оле! Крим си е наш! Хайде сега Полша и Финландия!“, пише всекидневникът.

Репортер на „РБК дейли“ получил за участието си в митинга заплащане от 300 рубли (4,65 евро) – трябвало до вечерта да чака своя „водач“ и да покаже позива, връчен при първата им среща.

„Независимая газета“ анализира икономическата ситуация в Крим година след анексията. До момента руските власти не са решили основните икономически проблеми на региона и Крим зависи от помощта отвън. Сред очевидните постижения на руското правителство в Крим са увеличените пенсии и заплати в бюджетния сектор, констатира вестникът.

Присъединяването на полуострова към Русия обаче породи нови проблеми – изолация от транспортната мрежа, енергийна и водна зависимост от обидена Украйна, пише той и посочва, че „по равнище на дотации от бюджета Крим се озова между Чечения и Ингушетия“ – републики от Кавказ.

„Руските власти обаче са убедени, че в бъдеще Крим може да стане икономически самодостатъчен и дори регион донор“, се казва в статията.

Общите доходи на кримския бюджет за 2014 г. са 159 милиарда рубли (2,468 млрд. евро), а 125 милиарда от тях (1,939 млрд. евро) идват от федералния бюджет. Бюджетът обаче не взема от Крим и ДДС, както е по закон, тъй че 85 на сто от средствата на региона идват от дотации, уточнява социоложката Наталия Зубаревич. Тази година властите в Москва ще отпуснат за Крим още най-малко 100 милиарда рубли (1,551 млрд. евро). В Крим е въведена и система за здравно осигуряване, но общите руски стандарти за медицинска помощ ще влязат в сила догодина, напомня изданието обещание на здравното министерство в Москва.

 

Снимка:

Участници в митинга за Крим

Spread the love