Младежите първи сред безработните в Дупнишко, над 50% от неработещите са жени

Filed under: Дупница |

Фирми търсят шивачки, пътни работници, шофьори

64-08-02

3397 души са се регистрирали като безработни в Бюрото по труда в Дупница през февруари, разбрахме от директора на борсата Наташа Илиева. Равнището на безработица е 11.2% и запазва стойностите си от януари. Младежката безработица е с най-висок е ръст – 17 % от трудоспособните до 25 години са без работа. Все още делът на безработните жени е по-голям – 50 % от записалите се в бюрото са дами. Запазва се и тенденцията без работа да остават хората без квалификация – над 50 % от регистрираните са със средно, основно и по-ниско образование. Неработещите висшисти с регистрация са 11%.

Водеща по брой на безработните при общините е Сапарева баня, с 15.7 % ръст на безработицата. Най-добре по отношение на ръста на безработицата си остава община Бобов дол, където работа няма 8 % от трудоспособното население. В община Дупница безработните са 10,7 %. „В момента имаме достатъчно работни места. Работници търсят много шивашки фирми, както и фирми, ангажирани със строителството на автомагистрала „Струма”. Търсят се специалисти, пътни работници, шофьори на леки и тежкотоварни автомобили, на пътностроителни машини”, обясни Наташа Илиева.

От трудовата борса отбелязаха, че все още има шанс работодателите да си осигурят персонал чрез държавни субсидии. „Работодателите могат да подават документи за субсидирана заетост по Закона за насърчаване на заетостта до понеделник (включително)”, каза Илиева.

Снимката: Наташа Илиева

 

Spread the love