Пушенето краде 10 до 15 години от живота, води до импотентност, след 365 дни без цигари рискът от сърдечен пристъп намалява 2 пъти

Filed under: Здраве |

66-13-01.jpeg

Всеки пушач поне веднъж през живота си е вземал решение, че ще откаже цигарите. Обаче винаги е намирал оправдания защо не го прави веднага. Има обаче метод, който дава възможност на пушача да се откаже от цигарите, без да страда. А тази публикация дава възможност на заклетите пушачи да не отлагат повече взетото решение за живот, без никотинов дим.
Какви изменения се случват в организма на бившия пушач?

За 8 часа
Съдържанието на кислород в кръвта влиза в нормата, а количеството от никотиновите остатъци намалява наполовина.

За 2 дни
Организмът е напълно свободен от никотина. Постепенно се възстановява възприемчивостта към отделните аромати и вкусове.

За 2 до 12 седмици
Повишеното ниво на кръвообращението позволява по-лесното понасяне на физическото натоварване. Хората, които се занимават със спорт, могат да имат сериозен ръст на показателите си. За останалите – това е най-подходящото време да се заемат със спорт.

За 365 дни
Рискът от сърдечен пристъп е намалял два пъти. Състоянието на организма се върнало на средно ниво и по-нататък следват само положителни изменения.
Има пет важни причини, поради които пушачът трябва да се откаже от вредния си навик.

Първа причина:

Пристрастеността към никотиновия дим е една от причините за възникването на няколко труднолечими болести. А тези заболявания не само че лишават човека от щастлив и пълноценен живот, но могат да доведат до неговата смърт. Пушачът не може обективно да мисли и разсъждава за състоянието на своя организъм, защото просто няма с кого да се сравнява. Той не се помни като непушач. И няма как да знае, че ако спре да пуши, само след няколко дни ще се почувства по-бодър, по-силен и енергичен.
Втора причина:

Децата копират поведението на възрастните. В семейство, в което майката или бащата, или и двамата родители не могат да живеят без цигари, има голяма вероятност и детето им да стане роб на пагубния навик. Всички беседи и убеждавания за това колко вредно е пушенето за това дете ще са напълно безсмислени, защото пред очите му са неговите родители с цигари в ръката. Освен това не бива да се забравя, че още при зачеването на детето пушачът неволно нанася удар върху неговото здраве, а също така и на умственото му и физическото му развитие.

Трета причина:

Пушенето води до импотентност и безплодие. Родителите, които са решили да се откажат от цигарите, увеличават два пъти шанса си да имат дете, и то да се роди здраво. Обаче трябва да помнят, че при зачеването, след като са се отказали от цигарите, до три години съществува рискът, след като се роди детето, да развие различни болести, в това число и нервно-психически.

Четвърта причина:

Всичките положителни качества на тютюнопушенето са просто измислица. Истината е, че пушенето само вреди на здравето и разрушава организма.

Пета причина:

Пушенето краде от 10 до 15 години от живота. Твърде скъпоплатено удоволствие за запалването на няколко цигари през деня. Освен това не трябва да се забравя, че и качеството на живот при пушачите е много по-ниско, отколкото при непушачите.
 

Spread the love