Вандали изкъртиха Пернишкия Орфей, хората скочиха: Сърдим се, че градът ни е най-лошото място за живеене, а ние самите цапаме и рушим

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Перничани се кръстят култовата скулптура да не отиде за скрап, спомниха си: Сашо Лудия, Иван и Шарана оскверниха паметник на Майстора за 1700 лв.

67-06-01   събореният пернишки Орфей

Вандали поломиха една от най-култовите скулптури в Перник – тази на флейтиста, която всички наричаха Пернишкия Орфей. Творбата вчера осъмна изтръгната от каменната плоча и съборена на земята в района на Общинския младежки дом. Дали става дума за отвратителна вандалска изява, или просто скулптурата е демонтирана, за да бъде преместена на друго място?  Отговора трябва дадат отговорните инситуции – общинската администрация и МВР. Според перничани обаче случилото се е поредното доказателство за отношението им към родния град. „Сърдим се, че вечно сме в класацията за най-лошо място за живеене, но не виждаме собствената си вина за това жалко състояние. Ние самите цапаме, рушим, апатични сме към грозното, което ни заобикаля и което сами творим. Или просто реагираме със закъснение. Примери – много. Така беше с крепостта „Кракра“. Докато се градеше – всички мълчаха. Когато после бутафорията стана факт, всички имаха мнение за станалото. След дъжд и качулка“, коментираха вчера възрастни жители на Перник. Последният случай е със скулптурата на флейтиста. Ако става дума за проява на вандалщина, «авторите» трябва да бъдат издирени и да си понесат наказанието. Ако пък иде реч за временно демонтиране, за да бъде преместена на по-добро място, просто е трябвало веднага след отлепването й от плочата да бъде прибрана, вместо да се въргаля по земята и да буни апетита на люде, които с удоволствие биха я нарязали и продали за скрап. Такъв печален случай вече опетни лицето на Перник преди години. Трима местни – Димитър Георгиев-Шарана и двамата му съучастници Сашо Лудия и 37-годишният Иван Р., оскверниха паметника на Владимир Димитров-Майстора, който демонтираха от центъра на кюстендилското село Шишковци, нарязаха на парчета и продадоха за скрап. Срещу предадения метал от 430 кг бяха получили 1700 лв. Перничани не са забравили случая и се притесняват, че е възможно същата съдба да се готвела и за фигурата на флейтиста.

 

 

Spread the love