Опашки за прегледи за туберкулоза се извиха в Благоевград, най-много болни в Петричко, жълтата гостенка навестила 20 петричани, само 2 случая регистрирани в Разложко

Д-р Татяна Константинова: Болните намаляват, хората не трябва да смятат, че това е болест на миналото

67-07-01  tuber1

Опашка за профилактични прегледи за туберкулоза се изви в Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания в Благоевград. Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата и ще продължи до края на седмицата. Най-много регистрирани случаи на туберкулоза през изминалата година са открити в Петрички район – 20, следват Сандански, Благоевград и Гоце Делчев, най-малко са случаите в Разложко – само 2-ма. През 2013 година 75 човека са заболели от туберкулоза, през 2014-а –са 72-ма. Най-много са случаите между 45 и 49 години – 8, или 15 % от всички регистрирани. Отчита се намаляване на заболеваемостта през последните години, но хората не трябва да смятат, че е заболяване на миналото, каза на пресконференция вчера управителката на бившия тубдиспансер д-р Татяна Константинова. Успокоителното е, че в областта няма тежки форми на туберкулоза, които се лекуват 2-3 години. Миналата година при 47 болни с белодробна туберкулоза 37 са положителни и това говори, че са късно диагностицирани с напреднали форми. Има 311 обработени контактни лица и 74 са с латентна туберкулозна инфекция – те са се заразили, но не са се разболели. От седем години се работи по национална програма за контрол на туберкулозата и се отчита едно значително намаляване на заболеваемостта.

Туберкулозата се лекува значително по-дълго време, отколкото всички останали заболявания – средно 6-8 месеца, протича в две фази – активна, която се провежда в отделението в бившия тубдиспансер, и поддържаща, която се контролира от специалистите по места. За това помагат и специалните коли, които са им предоставени, за да се стига до всяко населено място.

Първите симтоми на туберкулоза са суха продължителна кашлица, изпотяване, отпадналост, температура, безапетитие, а на по-късен етап – болки в гърдите.

Снимката: Д-р Татяна Константинова (в средата) обяснява, че намаляват болните от туберкулоза през последните години

 

Spread the love